Gebelik,  Sağlık

Folik asit nedir? Gebelikte folik asit kullanımı

Gebelikte folik asit kullananlar kadınlar kulübü Kullananların yorumları yan etkileri folik asit kullananlar hamile kalır mı ?

Folik asit, bir bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan bir vitamindir.Folik asit, B vitamini grubundan biridir (B9). Hücre büyümesi ve gelişmesinden sorumlu olduğu için herkesin diyetinde önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, kadınlar için hamilelik öncesinde ve erken dönemlerinde daha da önem kazanmaktadır.Folik asit bir bebeğin beyninin ve omurgasının sağlıklı gelişimini desteklemek için hayati öneme sahiptir. Folik asit vücudun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olur. Folik asit önemlidir, çünkü bir bebeğin beyin ve spina bifida gibi omurga doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.

 

Hamile kadınların, bebeklerinin sağlıklı nörogelişimini teşvik etmek için bir tür B vitamini yeterli folata ihtiyaç duyar. Gelişmekte olan fetusta, sinir tüpü daha sonra bebeğin beyni, omuriliği ve onları çevreleyen kemikler haline gelecektir. Gelişimlerinde bir şeyler ters giderse, sonucu nöral tüp defekti oluşabilir. Folik asit, beyin ve omuriliği etkileyen ciddi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Bunlar spina bifida ve anensefali gibi nevral tüp defektleridir..

 

Folik Asit Ne zaman almaya başlamalıyım?

Gebe kalmayı planlayan kadınlar ideal olarak gebe kalmadan en az üç ay önce folik asit almaya başlamalı ve gebeliğin 12. haftasına kadar buna devam etmelidir.12 haftadan daha kısa bir sürede gebe kaldıysanız, hemen folik asit almaya başlayın ve gebeliğinizin 12. haftasının sonuna kadar devam edin.

Çoğu kadın kendi diyetlerinden folat almaz.Folat gereksinimleri gebelikte önemli ölçüde artmaktadır, bu nedenle kadınlar günlük normal diyetlerine folat eklemelidir. Folat açısından zengin gıdalar tüketin. Folat, kuşkonmaz, ıspanak ve brokoli gibi çeşitli sebzelerde (portakal, muz ve çilek gibi) meyvelerin yanı sıra baklagiller (nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi), hububatta bulunur.

Folik asit eksikliği aşağıdakilere neden olabilir:

Zayıf büyüme
Dil iltihabı
dişeti iltihabı
İştah kaybı
Nefes darlığı
İshal
sinirlilik
Unutkanlık
Zihinsel halsizlik

 

Folat eksikliği anemisi nedir?

Folat eksikliği anemisi, yeterli folat almadığınızda gerçekleşen bir anemi türüdür. Folat eksikliği anemisi gebelik sırasında en yaygındır. Eğer folat eksikliği anemisi varsa, doktorunuz folik asit vitaminleri almayı ve folatla daha fazla gıdaları yemeyi tavsiye edebilir.
Folat eksikliği anemisinin belirtileri şunları içerir:

yorgunluk
Baş ağrısı
Soluk cilt

Folik asitin gebelikte önemi

Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, DNA sentezi ve protein metabolizması için ve gebelik erken döneminde gelişmekte olan fetustaki sinir tüpü kusurlarının önlenmesinde hayati öneme sahiptir.Folik asit hem gebelik öncesi hem de erken dönemde çok önemlidir. Bu özellik nedenini açıklar.Sağlıklı ve besleyici yiyecekler yemek hayatınızın her aşamasında önemlidir. Ancak beslenme gebelikte daha bir özen gerektirir.Gebe kalmayı planlıyorsanız, hamilelik öncesinde bir folik asit takviyesi almaya başlamak iyi bir fikirdir.

Folatta yüksek gıdalar

Hamilelikte diyetinize folat bakımından zengin besinler eklemek, gebelik sırasında beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamanın başka bir yoludur.

ıspanak
Kuşkonmaz
Brokoli
Brüksel lahanası
Nohut
Kuru fasulye
mercimek
Kepek gevreği
Lahana
Karnıbahar
bezelye
Pırasa
Portakal ve portakal suyu
Maydanoz
Buğday
Tam tahıllı ekmek
Ekmek ve tahıl ürünleri

Karaciğer folik asit bakımından çok zengindir, ancak hamileyken veya hamile kalmaya çalışırken emniyetli değildir. Bunun nedeni, karaciğerin A vitamini bakımından çok zengin olmasıdır. Bunların birçoğu bebeğinizde doğum kusurlarına neden olabilir.

Doğmamış bebeğinizin gelişimine yardımcı olmanın yanı sıra folik asit de sizin için de iyidir. Folik asit eksikliği, daha az alyuvar ve anemiye neden olabilir , bu nedenle gebelikte hem sizin hem de bebeğiniz için yeterli miktarda folik asit almanız önemlidir . Folik asit almada ciddi yan etkileri yoktur, ancak bazı kadınlar da mide bulantısı veya şişme hissi gösterebilir. Folik asit, uygun beyin fonksiyonu için çok önemlidir ve zihinsel ve duygusal sağlığınızda önemli rol oynamaktadır. Vücudun genetik materyali olan DNA ve RNA üretimine yardımcı olur ve özellikle bebeklik, ergenlik ve gebelik gibi hücreler ve dokular hızlı bir şekilde büyüdüğünde önemlidir.

Sevgili anneler ne diyor okuyucuları gebelikte folik asitin öneminin vurgulandığı makalemizi incelediniz. Gebe kalmayı planlıyorsanız yada gebeyseniz folik asit kullanın. Folik asidi kullanmadan önce hekime yada eczacıya danışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir