Sağlık

B1 ( Tiamin )Vitamin eksikliği nedenleri belirtileri ve tedavisi

 

Vitamin B1 (tiamin), B grubu vitaminlerin en önemli üyelerinden biridir. Vitamin B1 eksikliği, alkolizm, HIV, kusma ve diğer gastrointestinal hastalıklar gibi bir dizi faktör ve hastalıktan kaynaklanabilir.B1 vitamini yararları, vücudun mukoza zarlarını sağlıklı tutmak ve kardiyovasküler, nörolojik ve kaslı bölgeleri korumaktır.B1 vitamini eksikliği kronik hastalıklara yol açabilir.

B vitaminleri , adrenal fonksiyonu desteklemeye yardımcı olur, sakinleşmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur ve önemli metabolik süreçler için gereklidir. Çok sayıda B1 vitamini gıda kaynağı vardır. Bunlar karnabahar, fasulye, havuç ve pancar gibi sebzeleri içerir. Ayrıca pirinç, buğday, fındık ve baklagiller de B1 vitamini içerir.Tiamin, karbonhidratların metabolizması için bir kofaktör görevi görür, nişasta ve şekerin vücudumuzun ihtiyacı olan enerjisine dönüşmesine yardımcı olur ve sinir iletiminde önemli bir rol oynar. Tiamin sinir sistemi ve kas fonksiyonu dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik fonksiyonları etkiler

B1 vitamini veya tiamin, vücudunuzun enerji metabolizmanızın devam etmesini sağlamak için ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Bu olmadan, vücudunuzun hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi bir darbe alır. Vücudunuzun doğal olarak üretebileceği bir vitamin değildir, bu yüzden yeterli miktarda almak önemlidir.Sinir sisteminiz glikoz tarafından beslenir. Ve yeterli tiamin almaması onun arzının yetersiz olduğu anlamına gelebilir.Tiamin (vitamin B1) vücudun hemen hemen her hücresinde kullanılan suda çözünen bir vitamindir. Enerji seviyelerini ve sağlıklı bir metabolizmayı desteklemek için özellikle önemlidir . Tiamin teknik olarak tiyazol ve pirimidin sülfür içeren bir türevidir. Kardiyovasküler sistem, endokrin sistem ve sindirim sisteminin önemli fonksiyonlarını düzenlemek için “B vitamin kompleksi” oluşturan diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır.İnsan vücudu tiamin üretemez, bu yüzden tiyamin eksikliğini önlemek için diyetimizden almalıyız.

Bir vitamin B1 / tiamin eksikliği de ıslak beriberi denilen bir duruma neden olabilir. Bu durumun potansiyel olarak tehlikeli belirtileri birçok kişi tarafından kolayca gözden kaçmaktadır. Bunun nedeni, semptomlarının bir kısmının rutin yorgunluk gibi başka problemlerle karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Islak beriberi kardiyovasküler sisteminizi etkiler. Islak beriberi ile sonuçlanan tiamin eksikliğinin bu belirtilerinden bir veya daha fazlasını görebilirsiniz:

Fiziksel aktivite yaparken nefes darlığı
Nefes darlığı nedeniyle gece uyanmaları
zayıflık
Alt bacaklarda şişme
Düşük tansiyon veya hipotansiyon
Taşikardi veya hızlı kalp atışı
Kanınızdaki laktik asidoz veya laktat birikmesi kan pH’ınızın düşmesine neden olur.

Bu semptomları göz ardı etmek bazen dolaşım sisteminin çökmesi nedeniyle bazı kişilerde hızlı bir bozulmaya neden olabilir. Akciğerlerde sıvı birikmesi veya pulmoner ödem de bir olasılıktır. Aşırı nefes darlığı, kanla öksürme, çarpıntı ve göğüs ağrısına dikkat edin. Dolaşım sistemi başarısızlığı ve pulmoner ödem, potansiyel olarak çok hızlı ölümcül olabilir ve en yüksek aciliyetle tedavi edilmelidir. Vitamin B 1, tiamin, nöral fonksiyon ve karbonhidrat metabolizması için gereklidir. Tiamin eksikliği, kardiyovasküler, sinir, kas sistemi ve gastrointestinal sistem dahil olmak üzere neredeyse tüm vücut sistemlerini etkiler.

Tiamin açısından zengin besinlerÇoğu gıdalar bir miktar tiamin içerir.

Tiamin açısından zengin besinler:

yulaf ezmesi,
Keten tohumu.
ay çekirdeği,
Esmer pirinç,
bütün tahıl çavdarı
Kuşkonmaz,
lahana,
Karnıbahar,
patates,
portakal,
sığır karaciğeri,
tavuk,
yumurta

Maya, buğday tohumu ve soya sütü de önemli miktarda B1 vitamini içeren tiamin besin kaynaklarıdır.Tiamin önemli bir besin maddesidir ve beynin de dahil olduğu vücudun tüm dokularının tiaminin düzgün çalışması gerekir. Vitamin B1 (tiamin) eksikliği, anoreksiya nervoza tipik depresyon, ruh hali ve iştah kaybı belirtileri ile sonuçlanabilir.Tiaminin serotonin seviyelerini düzenlediği ve değiştirdiği gösterilmiştir. Tiamin eksikliği, kilo ve iştah kaybı, konfüzyon, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve kalp problemlerine neden olabilir. Mamale içindeki septomlara sahipseniz en kısa zamanda hekime görünün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir