Gebelik

Gebelikte egzersiz zararlımıdır ?

Hamileliğiniz boyunca düzenli egzersiz rutini korumak sağlıklı kalmanıza ve kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Gebelik sırasında düzenli egzersiz , duruşunuzu düzeltebilir ve gebelikte sık görülen sırt ağrıları ve yorgunluk gibi bazı yaygın rahatsızlıkları azaltabilir . Hamilelik sırasında nasıl egzersiz yapacağınızı planlarken çoğunlukla akla gelen pek çok soru olabilir. Gebelikte egzersiz yapmak sakıncalı mı ? Gebelikte egzersiz düşüğe neden olur mu ? Gebelikte egzersizin faydası nelerdir ? Merak ettiğiniz bu soruların yanıtını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

 

Egzersiz nedir ?

Fiziksel egzersiz, fiziksel uygunluğu ve genel sağlığı iyileştiren veya koruyan bedensel etkinliktir. Hamilelik sırasında bu tip egzersiz önemlidir ve gebelikte görülen bazı ortak rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olabilir ve hatta vücudunuzu doğum için hazırlamanıza olanak sağlar.

Hamilelik sırasında egzersiz güvenlimi ?

Genel olarak ve çoğu durumda, hamilelik süresince egzersiz güvenlidir. Genellikle gebelere tavsiye edilir . Gebe kalmadan önce egzersiz yapıyor olmanız gebelik sırasında da yapmanızı gerektirir. Egzersiz normal gebeliklerde düşüğe neden olmaz. Yinede tedbirli olmakta fayda vardır. Gebeliğinizle ilgili bir düşük riskiniz varsa egzersizden kaçınmalısınız. Yeni bir egzersiz rutini başlatmadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

Hamilelikte Kim Egzersiz Yapmamalı?

Astım , kalp hastalığı veya şeker hastalığı gibi tıbbi bir sorunuz varsa , egzersiz önerilmeyebilir. Gebelikle ilgili bir durumunuz varsa egzersiz de zararlı olabilir
Kanama veya lekelenme
Düşük plasenta
Tekrarlayan düşüklere sahip olma
Önceki prematüre doğumlar veya erken doğum öyküsü
Zayıf serviks

Egzersiz yapan gebe kadınlar daha az sırt ağrısı, daha fazla enerji, daha iyi bir vücut imajı ve doğum sonrası hamilelik öncesi şekline daha hızlı geri döner. En güvenli ve en verimli aktiviteler yüzme , tempolu yürüyüş ve düşük etkili aerobiktir. Bu faaliyetler, yaralanma riski taşımaz, tüm vücudunuza faydalı olur ve doğuma kadar devam edilebilir.

Çoğu zaman veya bütün günlerde 30 dakika boyunca egzersiz yapmak, hamilelik süresince sağlığınıza faydalı olabilir. Bütün bu kardiyovasküler egzersizler, kan dolaşımını, kas gücünü ve dayanıklılığı artırır. Yüzme ve su aerobiği mükemmel gebelik egzersizi olabilir. Havuza dalmak aynı zamanda mide bulantısını, siyatik ağrıyı gebelikte görülen bacak şişmelerine iyi gelir. Hamileliğe uygun bir Pilates ile yine gebelikte görülen ağrılardan kurtulabilirsiniz. Doğum öncesi yoga , anne-bebek için başka bir ideal egzersizdir. Yoga gebelikte görülen stresi azaltır ve sizi rahatlamaya olanak sağlar.

Bu egzersizlerden kaçının

Düşmenin daha olası olduğu faaliyetler
Titreşim hareketleri
Atlama zıplama koşma
Ayakta iken bel büküm hareketleri
Nefesinizi uzun süre tutmayın egzersiz yaparken çok yorulmayın

Hamileliğiniz sırasında yapılacak emniyetli birçok egzersiz vardır, ancak abartmayın ve dikkatli davranmanız önemlidir. Bebeğiniz, uterusun içine yerleşmiş olan amniyotik kese içindeki sıvı ile çevrilidir. Bu aslında gelişmekte olan bebeğiniz için oldukça güvenli bir ortam yaratır. Fakat yinede aşırı yorucu egzersizlerden kaçının. ebelikte yapacağınız egzersizler elbetteki faydanıza olacaktır fakat egzersiz yapmadan önce durumu doktorunuzla konuşun. Sevgili okurlarımız gebelikte egzersiz yapmanın faydaları ile ilgili makalemizi incelediniz. KOnuya dair soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede dönüş sağlanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir