Sağlık

Sosyopat nedir , sosyopat kişilik özellikleri nelerdir ?

Bir ebeveyn için, çocuğunun sosyopat olduğu bir örüntüyü fark etmek, son derece dehşet verici olabilir. Araştırmalar hem genetik hem de fiziksel faktörlerin hem de çevrenin sosyopatik bir kişilik yaratabileceğini göstermiştir. Çocuklar sosyopatik özellikler sergileyebilir . Sosyopati bir tür kişilik bozukluğu olarak kabul edilir , yani obsesif kompulsif bozukluk. Kişilik bozukluklarına sahip olanlar, çoğu insanın normalde kendi kültürlerinde veya koşullarında yaptıklarıyla kıyaslandığında sıradan olmayan sosyal kalıplar sergilerler. Kişilik bozuklukları olmayan insanlardan farklı hisseder, düşünür, algılar ve ilişkilendirir.

 

 

Kişilik bozuklukları , bir kişinin düşündüğü, hissettiği ve davranış şeklini değiştiren bir grup akıl hastalıklarıdır. Ruh sağlığı alanında, sosyopati aynı zamanda insanların kendi toplumunun etik ve davranış standartlarına uyum sağlamasını engelleyen bir durum olan antisosyal kişilik bozukluğu olarak da bilinir.Sosyopatik bireyler tehlikeli olabilir, suç davranışları sergileyebilir.Sosyopatlar genellikle son derece çekici ve karizmatiktir. Kişilikleri manyetik olarak tanımlanır ve bu nedenle başkalarından çok fazla ilgi ve övgü görürler.Antisosyal kişilik bozukluğu, bireyin sürekli olarak başkalarını manipüle ettiği, ihlal ettiği ve istismar ettiği anlamına gelir. Araştırmacılar sosyopatinin fiziksel istismar, duygusal istismar veya çocukluk travmasıyla sonuçlanan olumsuz bir evde çocuk yetiştirme gibi çevresel faktörlerin bir sonucu olduğuna inanma eğilimindedirler.

Sosyopatik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar fiziksel olmaktan ziyade davranışsal olduğu için, bozukluğun teşhis edilmesi zor olabilir. Görüntülenen belirtilerin bazıları aşağıdakilerden birini veya tümünü içerebilir:

Manipülatif veya korkutucu davranışlar sergilemek istediklerini elde etmek için tehdit etmek.
Doğrudan hatayı çözememe
Sık sık suç faaliyetlerine ya da yasayı ihlal edebilecek kural ve yönetmeliklere ilişkin sorunlar;
Diğerlerine karşı düşmanca veya saldırgan davranışlar sergilemek
Başkaları için çok az ya da hiç saygı duymamak ve empati yapmamak
Dürtüsel, pervasız veya sorumsuz davranış sergilemek
Yalan söylemek

Bu belirtilerden herhangi birini veya tamamını deneyimlemiş bir kişi iseniz ve neler olduğunu anlamaya çalışıyorsanız, bir doktora görünün. Pek çok ruhsal bozukluğun aksine, Sosyopatik Kişilik Bozukluğu nun teşhis edilmesi zordur çünkü bu durumdan muzdarip bireyler kendileriyle ilgili yanlış bir şey olduğuna inanmazlar. Aile üyeleri ile yapılan görüşmeler bu durumda çok önemli hale gelir çünkü bireyin eylemlerini ve onun etrafındakileri nasıl etkilediğini tanımlamak için daha iyi bir konumdadırlar.Tanısal süreç her zaman olası bir tıbbi hastalığı veya durumu dışlamak için fiziksel muayene ile başlar. Birey daha fazla değerlendirme için bir psikolog veya psikiyatreye yönlendirilecektir.Çevresel faktörlerin bir kısmı yoksunluk, cinsel istismar, terk, duygusal istismar, antisosyal, fiziksel istismar ve diğer insanlarla ilişkiyi içerebilir.Ayrıca hormonal dalgalanmaların da bu bozuklukta rol oynadığını gösteren teoriler vardır, ancak bağlantılar doğrudan kurulmamıştır.

Sosyopatik bozukluklardan muzdarip insanlar yüzeysel olarak çekici olma eğilimindedir. Aynı zamanda çevrelerindeki insanların manipülasyonunu içeren davranışları sergileme eğilimi gösterirler. Etrafındaki her şeyi ve etrafındaki herkesi kontrol altında tutmayı arzu ederler, bu da genellikle ciddi sonuçlara ve sığ duygulara yol açar.

Psikopatlar vicdan sahibi olmayan insanlar olarak sınıflandırılırken, sosyopatlar zayıf da olsa, empati ve pişmanlık hissetme kabiliyetine sahiptir. Sosyopati ve Psikopati bazen birbirinin yerine kullanılır (yanlış) ve birbiriyle karıştırılabilir, çünkü iki ruhsal bozukluk benzer özellikleri ve semptomları paylaşır. Bir psikopat çok daha tehlikeli ve ağır suçları işlemeye daha yatkındır. Psikopatlar kimseye duygusal bir bağ kuramaz veya herhangi bir empati hissedemezken, gözlem yoluyla ve başkalarını taklit ederek bu duyguları kolayca ve ustaca sergileyebilirler. Çok zeki bireyler olma eğilimindedirler ve mükemmeldirler, sürekli kariyerlerini sürdürürler, aileleri ve çocukları vardır ve topluma sorunsuz bir şekilde uyum sağlarlar.

Sosyopatlar genellikle, genellikle anormal ahlaki davranışın gösterilmesi ve toplumun normlarına uymama ile bağlantılı olan başkalarına karşı empati eksikliği ile karakterize edilen anti sosyal davranış sergileyen insanlar olarak tanımlanır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle sosyopat olarak adlandırılır. Sosyopatların sergileyebileceği diğer özelliklerden bazıları, çalmak, yalan söylemek, başkaları için ve varlıklara karşı vicdan azabı, sorumsuz davranış, dürtüsel davranış, uyuşturucu veya alkol istismarı, yasa sorunları, başkalarının haklarını ihlal etmek, saldırgan davranışlar ve çok daha fazlasıdır. .Sosyopatlar genellikle davranışlarını ve kendilerine hitap etmeyen durumlarla karşılaştıklarında sıkıntı, sinirlilik ve tehdit ifadelerini kontrol edemezler ve genellikle tehditlere, saldırganlıklara ve sözlü tacize başvurmaya eğilimlidirler.Çevre, büyük ölçüde sosyopatiyi şekillendirebilir. Psikopatlardan farklı olarak, daha az organize olurlar ve duygusal ya da şiddetli öfkeye yatkındırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir