Gebelik

6 Aylık gebelik belirtileri nelerdir ? Gebeliğin 6. ayında belirtiler

Kadınların çoğunda ikinci trimester gebeliğin altın dönemidir, çünkü hamilelik semptomlarının şiddeti bu dönemde neredeyse azalacaktır. İlk üç aylık dönemde görülen semptomların , örneğin yorgunluk ve sabah kusmaları gibi belirtilerin çoğu hemen hemen bitiyor. Bu dönemde artan enerji seviyeleri hissedebilir. Gebeliğin 6. ayında sırt kaslarınızda ve omurgalarınızda ki yük artacaktır. Bazı annelerde bu dönemde anemi görülebilir. Anemiye bağlı demir eksikliği gelişebilir. Bebeğin hareketlerinden dolayı anne rahminde gerginlik hissedebilir.

 

 

Gebeliğin 6. ayında ellerde ayaklarda ayak bileklerinde ödemleriniz olabilir. Vücut, sizi ve bebeğinizi beslemek için sıvıları dokuların içinde tutar. Pelvisteki baskının artmasıyla birlikte, ödem şişmiş ayak ve ayak bileklerine yol açar. Bazı kadınlar 6 aylık hamile olduklarında Braxton-Hicks kasılmaları görürler. Braxton-Hicks kasılmaları normaldir ve erken doğum eyleminin bir işareti değildir. Ancak ağrılı ya da sık görülen kasılmalara ya da endişeleriniz varsa mutlaka hekime görünün. Gebelik süresince bebeğin hareket etmesi de hızlanma olarak adlandırılabilir. Bebeğinizin hareketleri, uyurken veya rahatladığınızda daha aktif olur.

Büyüyen uterusun basıncı ve metabolizma hızının artması idrara çıkma sıklığının artmasına neden olabilir. Bazı hamile kadınlar için, artan uterus büyüklüğü pelvik taban kaslarını uyarır ve böylece idrar kaçırmaya neden olur. Bu dönemde mesane enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu geliştirme olasılığı artar. Hamilelik sırasında yüz, karın ve göğüslerde cilt koyu veya lekeli hale gelebilir. Gebelik sırasında meme bezleriniz olgunlaşır ve kolostrum üretmeye başlar. Gebelik sırasında kan hacmi normalden iki kat artacaktır. Bu, dişeti ve burun kanmasına yol açabilir.

Bebeğiniz karnınızda hıçkırabilir. Bu ay boyunca, bebeğiniz iyi tanımlanmış yüz özelliklerine sahip olacaktır. Bebeğin kaşları, göz kapakları, saçları ve kirpikleri iyi gelişmiştir. Bebeğin gözleri açılıp kapanmaya başlar.Bebeğin cildi şeffaf, ince ve buruşuktur ancak yağ birikimi ile kalınlaşır ve pürüzsüzleşir. Bebeğin spinal kord gelişimi bu ay da devam ediyor. Omurganın eklemleri ve bağları oluşmaya başlar. Derisinin altında oluşan kan damarları nedeniyle cildi pembeye döner. Akciğerler olgunlaşmaya devam edecek ama nefes almaya hazır değil.Çok aktif olacak ve sese tepki verecek. Bebek aynı zamanda verniks i geliştirmeye devam ediyor.

Gebeliğin 6. ayında dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Fetüsün sağlıklı bir bebeğe dönüşmesi için folik asit, demir ve kalsiyum gerekir.Kalsiyum demir içeren besinler tüketmeye özen gösterin. Yeşl yapraklı sebzeler süt ve süt ürünleri,taze meyveler fındık badem ceviz gibi kuru yemişler tüketin. Doktorunuz bu ay normal kan testinin yanında diyabet için test yapacaktır. Her dönem olduğu gibi gebeliğin 6. ayında da hekim kontrolleri önemlidir. Sevgili anneler doğum sürecinizi bizimle paylaşmak istemisiniz. Aşağıda yer alan yorum bölümüne deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir