Sağlık

Gebelikte kaşıntı nedenleri ve tedavisi

Gebelikte kaşıntı nedenleri ve tedavisi

Kaşıntılı deri hepimizin bir noktada deneyimlediği bir şeydir, ancak özellikle hamilelik sırasında yaygındır. Hamilelik sırasında çoğu kaşıntı çok normal ve endişe nedeni olmasa da, daha şiddetli kaşıntı, intrahepatik kolestaz (ICP) veya obstetrik kolestaz (OC) olarak bilinen altta yatan bir karaciğer durumunu gösterebilir . Her hamilelik bir sürü tuhaf ve harika semptomla gelir ve çoğu anneler için, kaşıntılı bir karın veya genellikle kaşıntılı bir ten bunlardan biri olacaktır.Genellikle ikinci veya üçüncü trimesterde görülür, ancak hamileliğin tüm aşamalarında bildirilmiştir.Karaciğeri etkileyen ve hızlı bir şekilde tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan intrahepatik kolestaz adı verilen ciddi bir durum geliştirebildiğinizden, bu durum asla göz ardı edilmemelidir. Dikkat edilmesi gereken ana semptomlar, genellikle ellerinizde ve ayaklarınızda daha kötü olan şiddetli kaşıntıdır. Makalemizin devamında ; gebelikte kaşıntı, gebelikte kaşıntı nedenleri,gebelikte kaşıntı tedavisi hakkında bilgiler yer alacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..

Gebelikte cildiniz büyüyen bir bebeği desteklemek için hızla gerilir ve hamileliğe bağlı bazı cilt rahatsızlıkları ortaya çıkabilir ve tahrişe neden olabilir.Hamilelik sırasında, hemen her yerde kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. Vücudunuz hamileliğiniz boyunca artan miktarda östrojen ürettiğinden ve normal deriden daha fazla kaşıntıyı tetikleyebildiğinden, içinde bulunduğunuz hormonal değişiklikler bir etki yaratır.Hamilelikte görülen cilt koşullarının çoğu bebeğiniz olduktan sonra kaybolur.Hafif kaşıntı genellikle size veya bebeğinize zarar vermez. Ancak uzun süren kaşıntıya sahipseniz mutlaka dikkate alın ve hekime görünün..

Obstetrik kolestaz (OK) olarak da bilinen ICP, gebeliğe özgü en yaygın karaciğer rahatsızlığıdır. Karaciğerde yapılan ve safra kesesinde saklanan (ve bizim beslenmemizi sindirmemize yardımcı olan) safra, yavaşlar. Bu, anne kanında yükselen safra asidinin (sindirim için gerekli olan fakat büyük miktarlarda toksik olan) yükselmesiyle sonuçlanır. Kaşıntılı deri görmezden gelmemelidir.. Gebeliğin kolestazı, safra kesesinde normal safra akışını etkileyen yüksek miktarda hamilelik hormonundan kaynaklanan bir karaciğer hastalığıdır. Bu durum üçüncü trimesterde ortaya çıkar ve tüm vücut üzerinde şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Basit bir kan testi, gebelik kolestazı olup olmadığınızı doğrulayabilir ve oral ilaç tedavisi yapılabilir.

Kaşıntı , döküntülü veya döküntüsüz, çoğu insan için yaygın bir semptomdur. Kaşıntı, alerjik deri döküntüsü veya karaciğer veya tiroid hastalığı gibi bir iç tıbbi sorun gibi bir deri hastalığının sonucu olabilir . Hamilelik sırasında kaşıntı, hamile olma ile ilgili birkaç benzersiz hastalıktan kaynaklanabilir. Bazen hamilelik ile ilgisi olmayabilir. Her iki şekilde de, hamilelik sırasında kaşıntılı bir döküntüye sahip olmak, bir çok kadın için stresli bir zamana karşı kaygı yaratabilir.Hamilelikte hafif kaşıntı genellikle endişelenecek bir şey değildir sıklıkla artan kan akımı veya cilt gerilmesi nedeniyle oluşur.

Obstetrik kolestaz Belirtileri

Normal bir gebelikte kaşıntı nadir değildir. Hormonal değişim ve cildin gerilmesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
OK’de kaşıntı genellikle hamileliğin son üç ayında görülür, ancak daha erken başlayabilir.
Genellikle el ve ayak tabanlarında, parmak ve ayak parmaklarına ve gövdeye yayılır.
Kızarıklık yok.
Uykusuzluk ve yorgunluğa neden olan gece genellikle daha kötüdür.
Bir kaç kadın iştahını kaybeder ve genellikle kendini iyi hissetmez ve bazıları da sarılık gelişebilir
Bir kaç kadın koyu renkli idrar ve soluk dışkıya sahiptir.

Baş ağrısı , mide ekşimesi , ciltte kaşınma … Gebelik bu rahatsız edici semptomlara neden olabilir ! Ve gebelikte cilt kaşınması diikate alınmalıdır. Bazı nadir durumlarda, bir sıkıntıdan daha fazlası olabilir. Gebelikte kolestazın bir sonucu olabilir, özellikle bebek için ciddi sonuçlara yol açabilir.Gebelik kolestazı en sık üçüncü trimesterde ortaya çıkan bir karaciğer rahatsızlığıdır , ancak 8 hafta gibi erken bir dönemde gerçekleşebilir.Kaşıntı, vücudun diğer bölgelerine yayılabilse de , gebeliğin kolestazı, öncelikle avuç içi ve ayak tabanlarında yoğun kaşıntıya neden olur . Gebeliğin son dönemlerinde şiddetli kaşıntıya neden olan en yaygın neden, yalnızca hamilelik sırasında meydana gelen bir karaciğer hastalığı olan kolestaz olarak bilinen bir durumdur.Hamilelik hormonları karaciğer fonksiyonunu etkiler ve safra akışının yavaşlamasına neden olur. Safra keseniz karaciğerinizde üretilen safraları tutar ve sindirimdeki yağların parçalanması için gereklidir. Safra akışı engellendiğinde, bu durum karaciğerde safra asitlerinin birikmesine neden olabilir ve bu da kan dolaşımına taşabilir. Bu taşma, vücudun diğer bölgelerine yayılmadan önce el ve ayak tabanlarının avuçlarında başlayan şiddetli kaşıntıya neden olur. Bazı durumlarda, sarılık (cildin ve gözlerin beyazlarının sararması) ile karşılaşabilirsiniz.

Bu durum fetal distres, preterm doğum veya ölü doğum riskini artırabilir. Tam bir tıbbi öykü, fizik muayene ve karaciğer fonksiyonlarını, safra asitlerini ve bilirubini değerlendiren kan testleri ile tanı konabilir. Semptomlar aşırı ise, günlük hayatı kesintiye uğrattığı noktaya kadar, tedavi gerekli olacaktır. Kaşıntıyı gidermek için topikal kremler, bunlar steroid bazlı olabilir. Gebelikte sürekli kaşıntıya sahipseniz mutlaka hekime görünmenizi tavsiye ederiz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir