Gebelik

Gebelikte anemi nedenleri

Hamileyken vücudunuz önemli değişiklikler yapar. Vücudunuzdaki kan miktarı, vücudun hemoglobin yapmak için ihtiyaç duyduğu demir ve vitamin arzını artıran yüzde 20-30 oranında artar. Hemoglobin, vücudunuzdaki diğer hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki proteindir.Farklı anemi türleri, vardır. Bu makalemizde gebelikte aneminin nedenlerine değineceğiz.

 

Anemi gebelikle ilgili en sık görülen komplikasyondur. Hamile olan kadınlar, bebeğe besin sağlamak için anemi gelişimi açısından daha yüksek bir risk altındadır. Hafif anemi, birçok kadın için gebelik sırasında sık görülür. Ancak tedavi gerektiren ciddi bir sorun olabilir. Oksijeni vücudunuzun her yerine taşımak için yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmadığında, organlarınız ve vücut işlevleriniz üzerinde bir etkisi vardır. Hafif veya orta şiddette anemi olan kadınlar genellikle asemptomatik olma eğilimindedir ve tarama sırasında anemi saptanır. Anemi ilerledikçe, yorgunluk, sinirlilik, yaygın zayıflık, nefes darlığı, sık boğaz ağrısı, baş ağrısı pika iştah azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

 

Aneminin gebelikte etkileri

Anemi anneler ve yeni doğanlar için perinatal riskleri arttırır; ve bebek ölüm oranını arttırır. Fetal büyüme de kısıtlanma ve düşük doğum ağırlığı oranları üç kat artar. Erken doğum yapma olasılığı iki katından fazladır . Anemik bir gebede orta derecede kanama olsa bile ölümcül olabilir.

Anemi belirtileri nelerdir?

Hafif anemi vakaları hiç semptom göstermese de, orta ve şiddetli durumlar kendilerini şu belirtileri gösterebilir:

Aşırı yorgun hissetmek
Cilt renginde solgunluk
nefes darlığı, kalp çarpıntısı veya göğüs ağrısı
Baş dönmesi
Eller ve ayaklar soğuk olur
Bazı olmadık şeylere karşı gıda isteği

Birçok kadın ikinci ve üçüncü trimesterde yeterli miktarda demir alamamaktadır. Gebelikte vücudunuzun olduğun dan fazla demire ihtiyacı olacaktır.Hafif anemi, gebelikte normaldir. Gebelikte demir eksikliğinin düzeltilmesi, uygun diyet ve oral demir takviyesi gerektirir. Hekiminiz bir takım viteminler reçete edebilir. Demir içeriği yüksek yiyecekler (koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, tahıl ekmeği, yumurta ve yer fıstığı gibi) yiyerek vücudunuzun düzgün çalışması için gereken demir ihtiyacını sağlayabilirsiniz. Diyetinizi değiştirerek, ihtiyaç duyduğunuz besin maddelerini almanız da mümkündür:

Esmer pirinç
Bakliyat ve fasülye
Fındık ve tohumlar
Et, balık ve tofu
Yumurta
Kurutulmuş meyve

Vitamin B12 veya Folat eksikliği anemisi için en yaygın semptomlar şunları içerir:

Yorgunluk
Enerji eksikliği
Kas Güçsüzlüğü
Depresyon
Çiviler ve iğneler
Boğaz ağrısı

Demir eksikliği anemisi. Hamilelik sırasında fetüs, özellikle hamileliğin son üç ayında annenin kırmızı kan hücrelerini büyüme ve gelişme için kullanır. Vitamin B12 eksikliği. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında ve protein sentezinde önemlidir. Folat eksikliği. Folik asit olarak da adlandırılan folat, hücre büyümesine yardımcı olması için demirle çalışan bir B-vitamini. Gebelikte folik asit eksikliği demir eksikliği ile ilişkilendirilir

Hamilelik sırasında kansızlığınız varsa, bu semptomların hepsini ya da hiçbirini yaşamayabilirsiniz. Gebelik kontrollerin de hekim bir takım tetkitler isteyecektir. Bu tetkitlerle anemi olup olmadığınız anlaşılır. Hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, yeterli miktarda demir, folik asit ve B-12 vitaminini aldığınızdan emin olun. Sevgili okurlar gebelikte anemi ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair sur ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir