Gebelik

Gebelikte 9. hafta belirtiler nelerdir ?

Gebeliğin 9. haftasına girdiniz. 9. haftaya kadar, kıkırdak oluşuyor ve kemikler büyüyor. Bebek hayatında daha sonra ayakta durmak, yürümek ve koşmak için kullanacağı iskeleti oluşturuyor. Göz yapısı ilerliyor ve dil gelişmeye başlıyor. Parmaklar ve ayak parmakları uzamaya devam ediyor, ancak yine de perdeli.

 

 

Göğüsler gün geçtikçe büyüyor. Süt kanalları, doğumdan sonra bebeği beslemek için hazırlık aşamasında büyüyor. Hazımsızlık 9. haftadan başlayarak bir sorun olabilir. Bebeğiniz tüm temel organları (kalp, beyin, böbrek, karaciğer ve akciğerler) gelişmeye başladı.Bebeğinizin organları, sinirleri ve kasları şimdi işlev görmeye başlıyor.Bebeğinizin embriyonik kuyruğu artık gitti, biraz daha insana benziryor. Bebeğinizin cinsiyetini 15 hafta sonrasına kadar ultrasonla söylemek mümkün olmasa da , cinsel organları oluşmaya başladı

Kan hacminiz arttıkça, baş dönmesi ve sık idrara çıkma gibi etkileri hissedebilirsiniz. Elleriniz ve ayaklarınızdaki şişkin damarları görebilir, burun kanaması yaşayabilirsiniz. Gebelikte ilişki hekim yasaklamadığı müddetçe güvenlidir. Fakat bu dönemde anne yorgun olacağından baba adayının nazik olması gerekiyor.

Gebeliğin 9. haftasın da hormonlardan dolayı ruh hali değişimleri devam ediyor. Mideniz bulanabilir, sık idrara çıkma ve yorgunluk sizi rahatsız edebilir. Gebelikte mide bulantısı sizi rahatsız ediyorsa durumu hekiminize bildirin ilaç reçete edebilir, bir takım önerilerde bulunabilir.Halen fiziksel olarak başkalarına gebe olarak görünmeyeceksiniz fakat kendiniz küçük karnınızdaki şişmeyi görebilirsiniz. Gebeliğin bu haftası midenizde yanmalar olabilir. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden kaçının. Az az ama sık yiyin.

 

Şayet 35 yaşın üzerinde gebe kaldıysanız genetik anormallikleri saptamak için test yapın. Gebeliğin her döneminde beslenme önemlidir. Hem sizin hemde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok çeşitli beslenin. Sbah kahvaltısını atlamayın. Kahvaltıda süt,peynir,yoğurt , yumurta ,zeytin ve bal tüketin. Yeşil yapraklı sebzeleri, cevizi,bademi fındığı sofranızda mutlaka bulundurun.

 

Kuru kayısının folik asit, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerdiğini biliyor muydunuz? Gebelikte bu vitamin ve mineraler çok önemlidir. Günde en az 3 adet kayısı tüketin.Evet sevgili okurlar Gebeliğin 9. haftasında gebelik belirtileri başlıklı makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir