Sağlık

Felty sendromu nedir? Felty sendromu nedenleri belirtileri tedavisi

 

 

Felty sendromu genellikle azalmış beyaz kan hücresi sayısı, tekrarlayan enfeksiyonlar, romatoid artrit ve şişmiş dalağa bağlı nadir bir hastalıktır. Felty sendromu uzun süreli romatoid artritin bir komplikasyonudur . Felty sendromlu hastalar ortalama insandan daha fazla enfeksiyona sahip olabilir ve bacak ülserleri geliştirebilir.Felty sendromunun nedeni bilinmemektedir.Felty sendromu üç durumun varlığında teşhis edilir: romatoid artrit , genişlemiş bir dalak ve anormal derecede düşük beyaz kan sayımı.Felty sendromu, uzun süre romatoid artritli kişilerde sıklıkla görülen, sadece eklem erozyonuyla sonuçlanan değil, aynı zamanda romatoid nodüllere de neden olabilen bir durumdur.Felty sendromu otoimmün bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemektedir.

FS belirtileri romatoid artritinkilere benzerdir . Ayrıca diğer otoimmün hastalıklarla da örtüşürler – bağışıklık sisteminizin lupus gibi kendi sağlıklı hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır . Bu nedenle, FS tanısı zor olabilir.Felty sendromu romatoid artrit , şişmiş dalak, azalmış beyaz kan hücresi sayısı ve tekrarlanan enfeksiyonları içeren bir hastalıktır. Nadirdir.Felty sendromunun nedeni bilinmemektedir. Uzun zamandır romatoid artrit (RA) geçirmiş olanlarda daha sık görülür. Bu sendromlu insanlar, düşük beyaz kan hücresi sayısına sahip oldukları için enfeksiyon riski altındadır.

Büyümüş bir dalağı, şişmiş lenf düğümlerini ve genişlemiş karaciğeri gösteren bir fizik muayene Felty sendromunu doğrulayabilir.Kan testleri, azalan sayıda beyaz kan hücresi veya nötrofil gösterebilir.Romatoid artritli bireylerin yüzde birinden fazlası Felty sendromuna yakalanır. Felty sendromu, yaklaşık 10 yıl boyunca romatoid artritli kişilerde daha sık görülür. Romatoid artrit seyrinde, erkekler kadınlara göre daha önce Felty sendromundan etkilenir. Felty sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, romatoid artritli hastalar bu durumu geliştirebilir, ancak bu tüm vakalarda kesin neden olarak ele alınmıyor.Beyaz kan hücrelerinin üretimi kemik iliğinde gerçekleştirilir. Beyaz kan hücrelerinin dolaşımının azalması Felty sendromuna neden olabilir, ancak bu kemik iliğinin aktif işlevini etkilemez. Felty sendromunda, fazla beyaz kan hücreleri dalakta depolanır. Bu özellikle, vücutlarında belirli bir beyaz kan hücresi tipine karşı geliştirilen antikorları bulunan hastalarda görülür.

Felty Sendromunun Belirtileri

İştah kaybı.
Kilo kaybı.
Rahatsızlık veya halsizlik hissetmek.
Yorgunluk.
Eklem ağrısı.
Eklemlerde sertlik.
Soluk renkli bir cilt.
Eklem şişmesi.
Göz yanması ve tahliyesi.
Eklem deformitesi.
Tekrarlanan enfeksiyonlar.

Hangi uzmanlar Felty sendromunu tedavi eder? Felty sendromu, iç hastalıkları, romatologlar ve hematologlar tarafından tedavi edilir. Felty sendromunu önlemek mümkün mü? Hayır. Felty sendromunun önlenmesi yoktur.Felty sendromunu üreten tüm faktörler bilinmemektedir, bu yüzden FS’yi önceden teşhis etmek mümkün değildir. Felty sendromunun semptomları romatoid artritinkilere benzerdir. Hastalar genellikle el, ayak ve kolların eklemlerinde ağrılı, sert ve şişmiş eklemlerden muzdariptir. Etkilenen bazı bireylerde, romatoid artrit ile ilişkili semptomların ve fiziksel bulguların azaldığı veya bulunmadığı bir dönemde Felty sendromu gelişebilir. Bu durumda, Felty sendromu tanı konulmayabilir. Daha nadir durumlarda, Felty sendromunun gelişimi romatoid artrit ile ilişkili semptomların ve fiziksel bulguların gelişmesinden önce olabilir.

Felty sendromu ayrıca anormal olarak genişlemiş dalak (splenomegali) ve anormal derecede düşük seviyelerde bazı beyaz kan hücreleri ( nötropeni ) ile karakterizedir. Felty sendromlu bireylerde ateş, kilo kaybı ve yorgunluk da görülebilir. Bazı durumlarda, etkilenen bireyler, özellikle bacak (anormal kahverengi pigmentasyon), alt bacaktaki yaralar (ülserler) ve anormal derecede büyük karaciğer (hepatomegali) gibi deride renk değişikliği olabilir. Felty sendromu üç durumun varlığı ile tanımlanır: romatoid artrit, genişlemiş dalak (splenomegali) ve anormal derecede düşük beyaz kan sayımı. Felty sendromu için en iyi tedavi altta yatan RA’yı kontrol etmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir