Sağlık

Kurdeşen nedir ? Kurdeşenin nedenleri ve tedavisi

Kurdeşen bir deri döküntüsü hastalığıdır. Kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Kaşıntı aniden gelişebilir ve durum çok rahatsız edicidir. Kurdeşen genellikle alerjik reaksiyonlarla ilişkili olsa da, stres, soğuk hava,böcek ısırması, güneş ışığı, enfeksiyon , ilaçlar ve bazı koşullar durumu tetikleyebilir. Kurdeşen vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Kurdeşen yaygın ve genellikle zararsızdır. Ancak bazen ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtisi olabiliyor.İnsanlar pek çok farklı sebepten dolayı kurdeşen geliştirebilirler. Kronik kurdeşenden müzdaripseniz mümkünse tetikleyicilerinizi tanımlamaya çalışmanız ve onları önlemek için gerekli adımları atmanız önemlidir, böylece alevlenme riskini azaltabilirsiniz.

 

 

Kurdeşen vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak gövde, boğaz, kol ve bacaklarda yaygındır. Akut kurdeşen bir dizi farklı faktör tarafından tetiklenebilir. Yaygın nedenler arasında solunum yolu enfeksiyonları (özellikle küçük çocuklarda), hayvanlarla veya bitkilerle temas, gıdalara veya ilaçlara (özellikle ağrı kesiciler ve antibiyotikler) alerjik reaksiyonlar ve bazen böcek sokmaları, ısı veya soğuk, stres, gıda katkı maddeleri veya koruyucu maddeler sayılabilir. Kronik ürtiker atakları altı haftadan fazla sürmektedir. Çoğu durumda, kronik kurdeşenin nedeni testlere rağmen tanımlanmayacaktır.

 

Kurdeşenlerin Nedenleri

 

Olguların yüzde 80’inde kurdeşenin nedeni bilinmemektedir. Kurdeşene neden olduğu bilinen bazı faktörler şunlardır:

ilaç – antibiyotikler, aspirin gibi
bazı gıda maddeleri
enfeksiyonlar – bakteri, viral veya parazit dahil
altta yatan bazı durumlar – sistemik lupus eritematozus, kızamıkçık ve hepatit gibi
duygusal stres
bitkiler veya hayvanlar ile temas
sıcaklık
soğuk havalar
egzersiz ve terleme
Arı sokması.

Kurdeşen, genellikle alerjik bir reaksiyonun neden olduğu çok kaşıntılı bir döküntüdür. Bazı durumlarda bu kaşıntılı döküntü, fiziksel bir uyaran tarafından tetiklenir.Etkilenen insanlarda ortaya çıkmasının nedeni açık değildir. Allerjik bir reaksiyonun semptomları ve bulguları, Cilt: tahriş, kaşıntı, şişlik, kabarma, ağlama, kabuklanma, kızarıklık, döküntüler; hırıltı, öksürük veya nefes darlığı, Baş: yüz ve boyun, göz kapakları, dudaklar, dil veya boğazda şişme veya şişlik, ses kısıklığı, baş ağrıları , burun tıkanıklığı, burun akıntısı , yüz ve göz çevresindeki bölgelerin şişmesi, gözde kızarıklık ve sulanma, mide bulantısı, kusma, ishal veya kanlı ishal, yorgunluk veya yorgun hissetme, boğaz ağrısı, baş dönmesi dir. Kaşıntılı bir döküntü kurdeşenin ana belirtisidir (ürtiker). Kızarıklık, cildin herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Antihistamin ilaçlar kurdeşen türüne yardımcı olabilir.

Kurdeşen, ciltte, bazen pembe veya kırmızı olan lekelerle kendini gösterir. Kaşıntı en bilinen septomdur. Kaşıntıya şişlik, gögüs ağrısı baş dönmesi solunumda zorlanma gibi septomlar eşlik ederse mutlaka hekime görünün.Doktorunuz, alerjik reaksiyonların geçmişini ve evcil hayvanlara, bitkilere, böceklere yeni yiyeceklere veya ilaçlara maruz kalmanız hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz kan testleri isteyebilir veya alerjiler için cilt testi yapabilir.Cilt reaksiyonunuzu tetikleyen özel durum belirlenerek kurdeşen önlenebilir. Aniden kaşıntıya maruz kalmanız durumunda duş alabilrisiniz. Sıkı giyisilerden baharatlı yiyeceklerden kaçınınız.

Yukarıda kurdeşenin nedenlerine değindik. Bir diğer nedende genetiktir. Yani Aile bireyinde birinde kurdeşen varsa sizde kurdeşen geliştirebilirsiniz. Fıstık, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi yiyeceklerde kurdeşene neden olabilir. Neyseki kurdeşenin tedavisi vardır. Makalede yer alan septomlara sahipseniz erken tedavi için mutlaka hekime görünün. Sevgili okurlar kurdeşen nedir , kurdeşenin nedenleri nelerdir başlıklı makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir