Gebelik

Yumurta dondurma işlemi nedir ?

Oosit kriyoprezervasyonu veya yumurta dondurma, doğurganlığın korunması açısın dan son zamanlarda ilgi görüyor. Yumurta dondurma işlemi sayesinde, kişiler istediği zaman planlı bir gebeliği sağlayabiliyor. Verimli yıllarında kanser tedavisi gören kadınlar, kemoterapi ilaçlarından veya radyasyon tedavisinden doğurganlıklarını kaybedebilir. Yumurta dondurma, gelecekte bir çocuğa sahip olma yeteneklerini korumaya yardımcı olan yollardan biridir. Makalemizin devamın da yumurta dondurma işlemi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

Yumurta dondurma, kadınların iki ana nedenden ötürü hamile kalmalarına yardımcı olur. Birincisi, genç yumurtaların genetik açıdan normal ve sağlıklı olması daha olasıdır. Çünkü kadınlar sahip oldukları yumurtalarla doğarlar ve yaşlandıkça yumurtalarının içindeki DNA, ateş, enfeksiyon, stres, toksinler ve serbest radikal gibi zararlı etkilerden kaçınılmaz olarak etkilenir. Bir kadının yumurtaları genç yaşta dondurulmuşsa sağlıklı bir gebeliğe sahip olabilir.

 

Yumurtalarımı nasıl dondurabilirim?

Önce prosedür için iyi bir aday olduğunuzdan emin olmanız için bir kadın doğum uzmanın dan randevu alın.Doktor genel olarak sağlıklı olduğunuzu görmek için yumurtalık rezervinizi (yumurtaların kalitesi ve miktarı) değerlendirecektir. Kan tetkitleri isteyecektir. Bu tetkitlerle hormonlarınıza bakılacaktır.Her şey kontrol edildikten sonra, doktorunuz sizi bilgilendiricek ve işleme başlayacaktır. Birinci adım yumurtalıklarınızı uyaran ilaçlar verilecektir. İkinci adım da olgunlaşan yumurtalar toplanacaktır. Üçüncü adım da yumurtalarınız labratuvarda incelenecek sağlıklı olanları seçilip dondurulacaktır.

Son yıllarda, kanser olmayan sadece gebeliği bir süreliğine ertelemek isteyen kadınlar yumurta dondurma işlemine baş vurmuştur. Yumurta dondurma işleminin ilk aşaması IVF döngüsündeki ilk aşama ile aynıdır. Doğal adet döngüsünün üreteceği bir yumurta yerine yumurtalıklarınızı uyarmak için doğurganlık ilaçları verilecektir. Bu aşama, genellikle yaklaşık iki haftalık bir süredir. Yumurtalarınız yakın dan takip edilecektir ve beklenen olgunluğa eriştiğin de toplanacaktır.

Yumurta toplama işlemi öncesi anstezi verilebilir. Anestezi sayesin de işlem sırasında görülen ağrıları yaşamayacaksınız. Yumurtalar embriyoloji laboratuvarında incelenir ve en kaliteli olanları dondurulur. Vitrifikasyon adı verilen süreç, buz kristallerinin yumurtaları şekillendirmesini ve zarar vermesini önlemeye yardımcı olan ultra hızlı bir dondurma yöntemidir. Daha önceki yöntemlerden daha iyi hayatta kalma, döllenme ve embriyonik büyüme ile sonuçlanır. Yumurtalar, kullanılmaya hazır oluncaya kadar kriyoprezervasyon tanklarında saklanır.

Yaşa bağlı doğurganlık sorunları , doğurganlık kliniklerinde görülen en yaygın sorunlardan biridir ve bunların çoğu yumurta kalitesi ve miktarındaki azalmayla ilgilidir. Bazı kadınlarda, yumurta dondurma, kemoterapi veya radyasyon gibi doğurganlığı tehdit eden tıbbi tedavilere başlamadan önce umut verebilir. Yumurtalarınızın dondurulması Ailenizi kurmak istediğiniz zaman iyi bir şans veriyor. Yumurta dondurmanın başlıca amacı, sağlıklı bir çocuğun doğumunu sağlamaktır.Koşullar ne olursa olsun yumurta dondurma sürecini anlamak, seçeneklerinizi tartmanıza ve geleceğiniz hakkında daha fazla seçenek sunmanıza yardımcı olabilir. Sevgili okurlarımız yumurta dondurma işlemi ile ilgili sorularınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir