Gebelik

Ultrasonda bebeğin kesesi ne zaman görünür ?

Gebelik çok karmaşık, heyecanlı ve şaşırtıcı bir süreçtir. Bu süreçte annede bir takım değişiklikler olacak ve bebekte hızla büyüyecektir. Gebelik son adet tarihinin ilk gününden itibaren 40 haftalık bir süreçtir. Kaçırılan bir dönem gebeliğin ilk bulgusudur . Akabin de yapılacak gebelik testi ve ultrason muayenesi gebeliği teyit edecektir.

Gebelik haftası hesaplaması , bebeğin kesesini görme son adet tarihi baz alınarak ultrason ile birlikte değerlendirilip belirlenmektedir. Gebe olduğunu öğrendikten sonra doktora görünen anne adayı bebeğin kesesini bir an önce görmek ister. Çünkü kesenin görülmesi gebeliği teyit edecektir. Ve böylece anne adayı gebe olduğuna inanacaktır. Hamilelikte yapılan ultrason muayenesi her dönem önemlidir. Ultrasonla yapılan ölçüm ve değerlendirmeler gebeliğin seyri ile ilgili bilgiler sağlayacaktır.Ultrason muayenesi ile birlikte jinekolojik muayene, hcg ölçümleri de yapılmaktadır.

 

 Bebeğin kesesi görülmezse nedeni nedir ?

Sitelerimize gebelik kesesi ile ilgili bir çok soru almaktaız. Soruların çoğu endişe ve korku içeriyor. Gebelik testi yaptım pozitif doktora gittim kese görülmedi bu normalmi ? Bu ve buna benzer sorular için bizde bu makaleyi hazırlama gereği duyduk. Öncelikle belirtelimki pozitif bir kan testi sonucu sonrası keseyi hemen görmeniz mümkün değil. Bu durumda keseyi göremediniz diye korkup üzülmeyin. Bebeğin kesesi gebeliğin 4-4,5 ve 6. haftaların da görülür. İlerleyen haftalarda ise bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz.

Gebelik kesesi bazen poztif bir test sonrası 5 . haftalarda görülmeyebilir. Y sağlıksız bir gebelik söz konusudur yada geç döllenme gerçekleşmiştir. Genelde yumurtlama iki adet döneminin ortasın da gerçekleşmektedir . Bazen düzensiz yumurtlamalarda olmaktadır. Geç yumurtlama olduysa bebeğin kesesini erken dönemde göremeyebilirsiniz. Hcg düzeyiniz 1000-1500 ıu/ml seviyelerinde olursa bebeğinizin kesesini görebilirsiniz.

Doktorunuz bebeğin kesesini iki şekilde görmeye çalışır. Biri transvajinal ultrason diğeri ise adbominal dir. Anne adayları transvajinal ultrasonun düşüğe neden olacağı inancında olduğu için genelde abdominal ultrasonu tercih etmektedir. Şunu belirtelimki hekiminiz size ve bebeğinize zararı dokunacak herhangi bir girişimde bulunmaz. Abdominal yai karın dan yapılan ultrasonla keseyi görmek mümkün olmayabilir ve hekiminiz transvajinal ultrason isteyebilir. Her iki görüntüleme tekniğinin de size zararı olmaz.

3 haftalık gebelikte abdominal ultrason uygulanmışsa gebelik tespit edilmeyebilir. Bu durumda endişelenmeyin. Erken dönemde yapılan usg ile gebeliğin tespit edilmemesi normaldir. Bu durumda pozitif bir test sonucu sonrası kese görülmez ise hekiminiz bir dahaki hafta için size tekrar randevu verecektir. Şayet hesaplamalara göre 5 haftalık gebeyseniz hcg düzeylerinizde 1500-2000 IU/mL aralığında olduğu halde kese görülmüyorsa bunun nedeni dış gebelik olabilir. Durumunuzla ilgili doktorunuz gerekli bilgiyi verecektir. Sevgili okurlarımız konuya dair merak ettiğiniz sorularınız var ise bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir