Sağlık

Rahim sarkması nedenleri ve tedavisi

Rahim sarkması yaşayanlar kadınlar kulübü Rahim sarkması karın ağrısı kasık ağrızı yapar mı kabızlık yapar mı 

Rahim dişi üreme sisteminin bir organıdır. Baş aşağı bir armut şeklindedir ve pelvisin içinde yer alır Rahim normal olarak çeşitli kaslar, doku ve bağlarla pelvisin içinde tutulur. Hamilelik , doğum veya zor doğum gibi , bazı kadınlarda bu kaslar zayıflar. Bu kaslar ya da bağlar zayıflarsa rahmi destekleyemez ve bu da sarkmaya neden olur. Rahim sarkmasının yaygın nedenleri arasında vajinal doğum, obezite, ciddi öksürük, tuvalete zorlanma ve menopoz sonrası pelvik organ destek yapılarına zarar verebilecek hormonal değişiklikler yer alır.

 

Ligamentler ve bağ dokusu da rahim ve pelvik organları yerinde tutar. Bu kaslar veya bağ dokuları zayıflarsa veya hasar görürse, uterus vajinaya düşebilir.Rahim ve mesane, vajinanın iç ucunun hemen yukarısındaki normal pozisyonlarında, destekleyici kaslardan oluşan bir bağ ile tutulur. Pelvisteki bu destekleyici yapıların aşınma ve yıpranması rahmin tabanının, mesanenin tabanının veya her ikisinin de kas ve bağ katmanları boyunca sarkmasına izin verebilir.

Çeşitli stresler pelvik kasların ve bağların zayıflamasına ve uterus veya mesane prolapsusuna yol açmasına neden olabilir. Bu kaslar ve bağlar üzerindeki en önemli stres, doğumdur. Çoklu gebelik ve vajinal doğum yapan kadınların prolapsusu gelişmesi daha olasıdır. Pelvisteki destek problemleri menopozdan sonra daha da kötüleşir.

Rahim Sarkması Belirtileri Şunlardır 

Hafif mesane veya uterus prolapsusu vakaları genellikle herhangi bir semptom göstermez. Daha ilerlemiş bir prolaps, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine neden olabilir:

Vajina, pelvis, alt karın, kasık ya da bel ağrısı rahatsızlığı. Cinsel ilişki veya menstruasyon sırasında daha kötü olabilir.
Vajinal bölgede yoğunluk veya basınç.

Vajinadan nemli pembe dokunun bir çıkıntısı. Bu maruz kalan doku tahriş olabilir ve kanamaya neden olabilecek kaşıntıya veya küçük yaralara neden olabilir.

Ağır kaldırma, öksürme, gülme veya hapşırma ile daha da kötüleşen idrar sızıntısı

Sık idrara çıkma veya sık idrara çıkma dürtüsü

Sık idrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken mesanenin tamamen boşalmaması

Barsak hareketine sahip olma zorluğu

Cinsel ilişki ile ağrı, cinsel ilişki sırasında idrar kaçağı veya orgazm olma zorluğu

Uterin prolapsusu üriner sistemde de sorunlara yol açabilir; kadınlarda idrar geçirme veya mesanelerini tamamen boşaltmada sıkıntı olabilir.Ağırlık bir faktör ise, kilo vermek şiddetle tavsiye edilir. Kadınlar ayrıca, genellikle durumu daha da kötüleştiren ve kabızlığı önlemek ya da hızlı bir şekilde tedavi edebilen ağır kaldırmalardan da kaçınmalıdır. Uterin prolapsusu için tedaviler arasında cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler yer alır; bunların seçimi genel sağlığa, durumun ciddiyetine ve gelecekteki bir hamilelik için planlara bağlıdır. Özellikle evre I ve II uterin prolapsusu pelvik taban kas egzersizleri ile yardımcı olabilir, ancak doğru yapılmalı ve kasları güçlendirmek için yeterince uzun süre uygulanmalıdır. Orta ve şiddetli vakalarda, prolapsusun cerrahi olarak onarılması gerekebilir.

Rahim sarkması Önleme teknikleri şu şekilde sıralanabilir

Bazı kadınlar artmış rahim prolapsusu riski altındadır. Basit önleyici tedbirler şunları içerir:

gebelik – hamilelik boyunca pelvik taban egzersizleri
vajinal doğum – doğum sonrası pelvik taban egzersizleri
Menopoz sonrası – Hormon hormon düzeylerini artırmak için östrojen krem ​​ve pelvik taban egzersizleri
obezite – diyet değişiklikleri ve düzenli egzersiz ile aşırı karın yağ kaybı
Kronik kabızlık – Genellikle çok fazla meyve, sebze ve lif tüketmek ve bol su içmek yardımcı olur. Bağırsaklarınızı boşaltırken zorlamaktan kaçının. Kronik kabızlığı doktorunuza danışarak yönetin
diğer koşullar – doktorunuza danışarak altta yatan rahatsızlıkları (astım ve kronik bronşit gibi) tedavi edin.

Rahim sarkması riski, bir kadın yaşlandıkça ve östrojen düzeyleri azaldıkça artmaktadır. Östrojen pelvik kasları güçlü tutmaya yardımcı olan bir hormondur. Hamilelik ve doğum sırasında pelvik kas ve dokulara verilen hasar da sarkmaya neden olabilir. Birden fazla vajinal doğum yapmış veya postmenopozal olan kadınlar en yüksek risk altındadır. Doktorunuz, semptomlarınızı değerlendirerek ve bir pelvik muayene yaparak rahim sarkmasını teşhis edebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünün. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir