Sağlık

Hangi gıdalar sperm sayısını artırır ?

İnfertilite dünyada giderek büyüyen bir sorundur. Her altı çiftten yaklaşık bir tanesini etkiliyor. İnfertilite her zaman tedavi edilemese de bazen sağlıklı bir diyet, takviyeleri ve diğer yaşam tarzı stratejileri ile iyileşebilir. Sperm sayısı, rutin semen analizi sırasında değerlendirilen ve doğurganlık için önemli bir faktördür. Sperm üretimini kontrol eden veya bir anti-oksidan gibi davranan hormonları etkileyen herhangi bir şey, spermlerin sağlıklı gelişimine yardımcı olabilir ve sperm sayısını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Genel olarak, testosteron düzeylerini etkileyen faktörlerin sperm sayısı ve kalitesi üzerinde en önemli etkisinin olduğu düşünülmektedir.

 

Sperm sayısının düşük olmasının nedenleri

Düşük sperm sayısı genelde çinko ve vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yaşam tarzınızda beslenmenizde bir takım değişiklikler yaparak sperm sayınızı artırabilirsiniz. Ortalama sperm sayısı, 120 ila 350 milyon arasındadır. Düşük bir sperm sayısı, 40 milyonun altındadır. Düşük sperm sayısı veya yetersiz sperm motilitesi, kimyasal maddeler, radyasyon, ilaçlar, ağır metal maruziyeti, sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı ve kirlilik gibi çevresel toksinlere bağlı olabilir. Isı sperm üretimini de düşürebilir. Uzun süre oturan sıcak banyolar ve testisleri sıkıştıran sıkı iç çamaşırlar sperm üretimini baskılayacak kadar sıcaklığı yükseltebilir. Sıkı pantolon ve kot giymeyin. Pamuklu geniş iç çamaşırlar giyin. Sıcak banyolardan ve saunadan kaçının.

Doğurganlık, insanların doğal yollarla çoğalma kabiliyetini ifade eder. Erkek infertilitesi, bir erkeğin eşini hamile bırakma şansının zayıf olduğu bir durumdur. Genellikle sperm hücrelerinin kalitesine bağlıdır.Cinsel fonksiyon ve meni kalitesi doğurganlığı etkileyebilir. Stres cinsel işlevlerinizi düşürebilir, böylece sperm üretiminde azalma olur. Stres hormonları, testosteron üretimini bloke edebilir. Sigara içmek, sperm sayısının daha düşük olmasına, daha yavaş hareket etmesine neden olabilir. Sigara içiyorsanız bırakın.

Hangi gıdalar sperm sayısını artırır?

Bitter çikolata sperm sayısını artırır. Diyabetiniz yoksa bitter çikolata tüketin. Sperm hareketliliği için sarımsak tüketin. Günde 2 diş sarımsak tüketmek sperm sayınızı artıracaktır. Nar çok iyi bir antioksidandır. Günde 1 adet mutlaka nar tüketin. Nar tüketerek sperm sayınızı artırabilirsiniz. Libidonuz için muz tüketin. Muz sperm üretme kabileyitini artırır. A vitamini eksikliği, düşük doğurganlığın ortak nedenidir. A vitamini içeren besinler tüketin. Ispanak, kayısı, patates, havuç, brokoli çok iyi bir A kaynağıdır. Kuşkonmaz çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kuşkonmaz tüketerek sperm sayınızı artırabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri sperm sayısını arttırır . Bunun için en iyi alternatif ceviz tüketmektir.Testosteron için Ginseng çayları tüketin. Bu afrodizyak sperm sayınızı artıracaktır.

Bazı ilaçlar sperm sayısının azalmasına ve hatta kalıcı infertiliteye neden olabilir.Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka prospektüsünü okuyun. Sağlıklı yiyecekler tüketin. Yağ oranı düşük, protein, sebze ve tahıl miktarında yüksek olan bir diyet sağlığınız için ve sperminiz için iyidir. Obezite kısırlığa neden olabilir. Kilo vermek, düşük sperm sayısını azaltmanıza yardımcı olacaktır. Sevgili okurlar sperm sayısını artıran besinlerle ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz. Ayrıca sperm sayısınız artıran önerileriniz varsa burdan paylaşarak bir çok kişiye yardımcı olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir