Sağlık

Apandisit belirtileri ve tedavisi

Apandisit , kalın bağırsağa bağlı küçük bir kese ve karnınızın sağ tarafında bulunur. Bu organ iltihaplandığında, durum apandisit olarak adlandırılır.Bunun başlıca nedenlerinden biri, dışkı veya yabancı bir nesne tarafından bloke edilmesidir. Enflamasyon için diğer nedenlerden bazıları şunlardır:Vücudun başka bir bölümünde gastrointestinal enfeksiyon veya enfeksiyon, apendiksin içindeki dokunun genişlemesine neden olur. Enflamatuar barsak hastalığı, Parazitler , Tümör , Karın travması.

 

 

 

Apandisit Belirtileri

 

 

Göbekte başlayan ve alt sağ bölgeye hareket eden karın ağrıları
Mide bulantısı ve kusma
İştah kaybı
Ishal veya kabızlık
Düşük ateş
Gazı çıkarmada zorluk
Karın şişmesi

Belirtilen semptomlardan herhangi birine sahipseniz, derhal hekime görünün.Apandisitin kesin nedeni bilinmemektedir. Apandisit her yaşta ortaya çıkarken, çocuklarda ve genç erişkinlerde en sık görülür.Doğada viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar, eklere yayılabilir ve tıkanmaya neden olabilir.Apandisit olan diğer kişiler genellikle altta yatan bir risk faktörü olarak genetiğe sahiptir.

Bazı vakalarda apandisit, travma veya karında dış yaralanma ile tetiklenebilir, ancak bu nadirdir.Ayrıca bağışıklık sistemi ile ilgili olabilir ve vücudun enfeksiyonla savaşma kabiliyetini etkileyebilir. Nedeni ne olursa olsun, apandisit ciddi bir problemdir. Karın bölgesinde giderek kötüleşen bir ağrıyla karşılaşan herkes tıbbi yardım almalıdır. Diğer koşullar, idrar yolu enfeksiyonu gibi benzer semptomlara sahip olabilir .

Apandisitin başlangıcında, insanlar genellikle göbek deliğinin etrafında başlayan bir ağrı hissederler ve sonra alt sağ karın bölgesini yavaşça lokalize olur. Apandisit ağrısı birkaç saat içinde keskinleşir ve hareket, derin nefesler, öksürme ve hapşırma sırasında kötüleşebilir. Apandisitin tipik semptomları her zaman meydana gelmez . Benzer semptomları olan durumlar arasında Crohn hastalığı , ülseratif kolit , safra kesesi sorunları , idrar yolu enfeksiyonu , pelvik inflamatuar hastalık, gastrit, bağırsak tıkanıklığı, abdominal ve hatta kabızlık sayılabilir.

Sağ alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir diğer koşullar da dahil yumurtalık kistleri , irritabl bağırsak sendromu (IBS) , böbrek enfeksiyonu, elde edilen sindirim sorunları laktoz intoleransı ve gıda alerjileri , bel fıtığı , ve dış gebelik . Apandisiti teşhis etmek için hekim ; hastanın tıbbi öyküsünü ve yakın zamandaki semptom modelini öğrendikten sonra, doktorlar apandisiti teşhis etmek için ihtiyaç duydukları bilgileri toplamalarına yardımcı olmak için bir dizi test kullanacaktır. Apandisit tanısını doğrulamak veya karın ağrısının başka nedenlerini bulmak için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması , ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması da dahil olmak üzere görüntüleme testleri kullanılacaktır.Apandisit genellikle tıbbi acil bir durum olarak kabul edilir ve doktorlar genelde cerrahi müdahele yapar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir