Sağlık

Ektopik gebelik nedir ? Ektopik gebelik belirtileri nelerdir?

Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın, genellikle fallop tüplerinden birinde, rahmin dışında kendini implante ettiği zamandır. Bu, embriyonun bir bebeğe gelişemeyeceği anlamına gelir, çünkü fallop tüpü, hamile kadına zarar veren büyüyen embriyoyu destekleyecek kadar büyük değildir.

 

Birkaç vakada ektopik gebelik, belirgin semptomlara neden olmaz ve sadece rutin gebelik testi sırasında saptanır. Bununla birlikte, çoğu kadının semptomları vardır ve bunlar genellikle hamileliğin 4. ve 12. haftaları arasında belirginleşir.Hayatı tehdit eden kanamayı önlemek için erken tanı ve tedavi önemlidir ve mümkünse tüp kurtarılabilir ve çalışmaya devam edebilir.

Aşağıdaki kadınlar ektopik gebelik geçirme riski daha yüksektir:

Önceden ektopik gebelik geçirmiş kadınlar.
İnfertilite öyküsü olan kadınlar.
Gonore veya klamidya kaynaklı enfeksiyonlar gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları olan kadınlar.
Pelvik inflamatuar hastalığı olan kadınlar, fallop tüplerine, uterusa ve pelvisin diğer bölümlerine zarar verebilen bir enfeksiyon
Endometriozis olan kadınlar,
Apentisten veya geçmiş ameliyatlardan kaynaklanan yapışıklık
Rahim içi bir cihazı (RİA) kullananlar

Hamile kalmadan önce sigara içen kadınlar.
Birden fazla cinsel partner öyküsü olan kadınlar, bu durum pelvik enfeksiyon riskini artırabilir.

Tek taraflı karın ağrısı karnınızın bir tarafında sürekli ve şiddetli olabilir.Vajinal kanama düzenli döneminizden farklı bir kanama türüdür. Genellikle başlar ve durur ve parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir. Omuz ucu ağrısının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir, ancak genellikle yattığınız zaman ortaya çıkar ve ektopik gebeliğin iç kanamaya neden olduğuna dair bir işarettir. Kanamanın, diyaframınızda bulunan frenik siniri tahriş ettiği düşünülmektedir.

Tuvaletinizi yaparken idrar yada dışkı esnasında ağrı hissedebilirsiniz.İ shal ve kusma ; ektopik gebelik, bir gastrointestinal hastalıkta benzer semptomlara neden olabilir ve genellikle ishal ve kusma ile ilişkilidir . Ektopik gebeliğin diğer semptomlara benzer olabileceği için sadece semptomlardan teşhis edilmesi zor olabilir.

Yırtık bir fallop tüpü tıbbi bir acil durumdur. Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurta kendini rahmin dışına yerleştirdiğinde ortaya çıkar. Ektopik gebelik geçirdikten sonra bir daha ektopik gebelik riskinde artış vardır.IVF tedavisi Ektopik gebelikle sonuçlanabilir. Ektopik gebelikler tehlikeli olabilir, çünkü embriyonun uterus duvarından başka bir yerde implante edilmesi normal olarak gelişemez . Embriyo büyüdükçe, fallop tüpü veya yumurtalık gibi bağlandığı organın parçalanmasına neden olabilir. Bu meydana gelirse, ciddi iç kanamaya yol açabilir. Bazı durumlarda, hamile bir kadın ölebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir