Sağlık

Akciğer kanseri nedenleri ve tedavisi

Akciğer kanseri erken evrelerinde herhangi bir belirti veya semptom göstermeyebilir. Tümör büyüdükçe ve öksürük veya nefes darlığı gibi vücutta değişikliklere neden olarak belirtiler ve semptomlar sıklıkla ortaya çıkar. Diğer sağlık koşulları, akciğer kanseri ile aynı semptomlara neden olabilir.Bu hastalığın erken evrelerinde tespit edilmesi zordur ve daha sonraki evrelerinde akciğer kanseri tedavisi kötü bir prognoz sağlar. Akciğer kanserinin kesin nedeni hala araştırılmaktadır. Bazı risk faktörlerinin, hücrelerin kansere dönüşmesine neden olan bir rol oynadığı gösterilmiştir. Akciğer kanseri için risk faktörleri sigara içmek , hava kirliliğine maruz kalmak ve genetik içerir.

 

 

Sigara içmek akciğer kanseri gelişimi için başlıca risk faktörüdür.Tütün dumanına pasif maruziyet ( pasif sigara içimi ) de akciğer kanserine neden olabilir.Akciğer kanserinin evresi, kanserin vücutta ne ölçüde yayıldığıdır.Akciğer kanserinin tedavisi, cerrahi, kemoterapi , hedefe yönelik terapi, immünoterapi ve radyasyon tedavisinin yanı sıra daha yeni deney metotlarının bir kombinasyonunu içerebilir .kciğer kanseri erken bir aşamada bulunursa, bu hastaların en az yarısı hayatta kalır.Kanser normal hücrelerin anormal şekilde büyümelerine ve kontrolsüz çoğalmasına ve potansiyel olarak vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olan bir dönüşüm geçirdiğinde ortaya çıkar.Akciğer kanseri erken evrelerde belirgin bir semptom göstermeyebilir ve hastalık ilerleyene kadar pek çok kişi teşhis edilmez

 

Akciğer kanserinin aşağıdaki belirtileri ve semptomları başka birçok durumdan da kaynaklanabilir ve akciğer kanserine özgü değildir. Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzla konuşun:

 

Akciğer kanseri belirtileri farklı insanlar arasında değişebilir. Birçok insan erken evrede semptomlara sahip değildir ve akciğer grafisi farklı bir nedenden ötürü akciğer kanseri tanısı konulabilmektedir. Akciğer kanserinin ilk belirtileri aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

 

Öksürük belirtileri

 

Daha da kötüye giden ya da gitmeyen öksürük
Kan tükürme
Göğüs belirtileri
Pnömoni veya bronşit gibi sık solunum yolu enfeksiyonları
Nefes darlığı gibi solunum problemleri
Nefes aldığınızda yeni hırıltı
Göğsünüzde, üst sırtınızda veya omuzlarınızda ağrı

Her zaman alışılmadık bir şekilde yorgun hissetmek
Bilinen bir neden olmadan kilo kaybı ve iştah kaybı
Yutma problemi
Boyunda ve / veya damarlarda şişlik

 

Yayılan akciğer kanseri, sırttaki veya diğer kemiklerdeki ağrı veya kol veya bacaklardaki güçsüzlük gibi başka semptomlara neden olabilir. Beyne yayılırsa, baş ağrılarına, nöbetlere veya görme değişikliklerine neden olabilir.Sigara içmek önemli bir risk faktörüdür ve akciğer kanserinin ana sebebidir. Tütün dumanındaki kimyasallar kanserojenlerdir. Bunlar hücreye zarar verebilecek ve kansere yol açabilecek maddelerdir. Akciğer kanseri 10 olgunun 9 unda sigara kullanımı neden olur.Sigara içmeyenlerin akciğer kanseri gelişme riski düşüktür

 

 

Bir doktorun akciğer kanseri olabileceğinden şüphelenmesi durumunda, ortak başlangıç ​​testi bir göğüs röntgeni . Bu basit ve hızlı bir testtir ve anormal gölgeleme gibi değişiklikler gösterebilir. Ancak, bir göğüs röntgeni üzerinde çeşitli gölgelenme nedenleri olduğundan, bir akciğer grafisi kanseri teyit edemez. Bu nedenle diğer testlere ihtiyaç vardır. Akciğer kanseri tanısını doğrulamaya yardımcı olacak bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve diğer araştırmalar önerilebilir . Sadece kanser hakkında daha fazla bilgi sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yayılıp yayılmadığını tespit etmeye yardımcı olan başka testlere de ihtiyacınız olabilir.Göz önünde bulundurulabilecek tedavi seçenekleri arasında ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi yer alır. Tedavi kanseri tedavi etmeyi amaçlayabilir. Bazı akciğer kanserleri, özellikle de hastalığın erken evrelerinde tedavi edilirse iyileştirilebilir.Tedavi kanseri kontrol etmeyi amaçlayabilir. Bir tedavi ile kanserin büyümesini veya yayılmasını sınırlamak genellikle mümkün olur. Tedavi semptomları hafifletmeyi amaçlayabilir. Cerrahi genellikle etkilenen akciğerin bir kısmını veya tamamını çıkarmayı içerir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir