Bipolar bozukluk nedir ?
Bipolar bozukluk, kişinin düşünce, duygudurum ve davranışta aşırı farklılıklar yaşadığı ciddi bir beyin bozukluğudur.Genellikle ergenlik veya erken yetişkinlikte başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bipolar bozukluk ve depresyonun birçok benzerliği vardır. Ama aynı zamanda bazı önemli farklılıklar vardır. Makalemizin devamında bipolar bozuklukla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Herkesin ruh hallerinde farklılıklar vardır, ancak bipolar bozuklukta bu değişiklikler çok üzücü olabilir ve yaşamınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bipolar bozukluk , ruh haliniz, enerji düzeyiniz, dikkat ve davranışlarınız dahil olmak üzere tüm yaşam alanlarını etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Ruh halindeki bu değişiklikler bir hafta veya daha fazla sürebilir ve düşüncelerimizi ve davranışlarımızı etkileyebilir. Bipolar bozukluk, ilaç ve psikolojik tedavileri de içerebilen uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyar. Bipolar bozukluk tedavi edilebilir ve ruh halleri yönetilebilir.
Bipolar bozukluk farklı insanlarda çok farklı görünebilir. Semptomlar, şekilleri, şiddeti ve sıklığı bakımından geniş çapta değişir. Bipolar bozuklukta dört tip duygudurum atağı vardır: mani, hipomani, depresyon ve karışık ataklar. Her iki bipolar bozukluk duygudurum hali, benzersiz bir semptomlar kümesine sahiptir.
Tedavi edilmezse, bipolar bozukluk genellikle kötüleşir. Bununla birlikte, psikoterapi, ilaçlar, sağlıklı bir yaşam tarzı, ve semptomların erken tanımlanması dahil olmak üzere iyi bir tedavi planı ile bipolar bozukluk yönetilebilir. Semptomlar ve şiddeti değişebilir. Bipolar bozukluğu olan bir kişi, farklı manik veya depresif durumlara sahip olabilir. Şiddetli bipolar mani veya depresyon atakları halüsinasyonlar veya sanrılar gibi psikotik belirtileri içerebilir. Genellikle, bu psikotik belirtiler kişinin aşırı ruh halini yansıtır. Psikotik belirtileri olan bipolar bozukluğu olan kişilerde yanlış, şizofreni tanısı konabilir .
Bipolar bozukluk genetik olabilir. Ailenin ölümü, hastalık, zor bir ilişki, boşanma veya mali sorunlar gibi stresli bir olay, manik ya da depresif bir olayı tetikleyebilir. Bu nedenle, bir kişinin stresle başa çıkması da hastalığın gelişiminde rol oynayabilir.Beyin taramaları bipolar bozukluğu teşhis edemez, ancak araştırmacılar bipolar bozukluğu olan kişilerde bazı beyin yapılarının ortalama büyüklüğünde veya aktivasyonunda ince farklılıklar tespit etmişlerdir.
Bipolar bozukluğu teşhis etmek için, doktor bir fizik muayene yapabilir, görüşme yapabilir ve laboratuar testleri isteyebilir. Bipolar bozukluk bir kan testi veya vücut taramasında görülemezken, bu testler hipertiroidizm gibi bozukluğu andıran diğer hastalıkların dışlanmasına yardımcı olabilir. Bipolar Bozukluk , insanların bir veya daha fazla mani atak yaşadığı bir hastalıktır. Bipolar tanısı konan çoğu insan, hem mani hem de depresyon ataklarına sahip olacaktır. Bipolar bozukluk çeşitli yollarla tedavi edilir ve yönetilir. Terapi ve aile odaklı terapi gibi psikoterapi . İlaçlar , örneğin, duygudurum, antipsikotik ilaçlar ve, daha düşük bir ölçüde, antidepresanlar. Kendi kendine yönetim stratejileri. Tamamlayıcı sağlık yaklaşımları , dua etmek, meditasyon, egzersizle tedaviyi desteklemek gibi. Çoğu insan için iyi bir tedavi programı ruh halini stabilize edebilir ve semptomların rahatlamasını sağlayabilir. Sevgili okurlar, bipolar bozuklukla ilgili makalemizi incelediniz . Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz.