Sağlık

Depresyon nedir, nedenleri belirtileri nelerdir ?

Depresyon günümüzün en sık karşılaşılan sağlık problemi. En sık rastlanan depresyon tipi Majör Depresif Bozukluktur. Depresyon duygusal, davranışsal bilişsel ve fiziksel belirtileri olan tıbbi bir durumdur. Yaşamdaki birçok durum ya da olay psikolojik, duygusal , fiziksel, çevresel, sosyal ya da ruhsal faktörler de dahil olmak üzere depresyona katkıda bulunabilir .Sağlığınız üzerinde dramatik bir etkisi olabilir. Depresyon belirtileri, depresyonun nasıl teşhis edildiği ve hangi tedavi seçeneklerinin mevcut olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin.

 

 

Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir tıbbi hastalıktır. Neyse ki, aynı zamanda tedavi edilebilir. Depresyon, üzüntü yaşamaya zevk alınan faaliyetlere olan ilginin kaybolmasına neden olur. Çeşitli duygusal ve fiziksel problemlere yol açabilir ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Belirtiler

Depresif olan herkes her semptomu yaşamaz. Bazı insanlar birkaç semptomla karşılaşır. Semptomların şiddeti bireylere göre değişir .

Kalıcı üzgün, endişeli veya boş bir ruh hali
Uykusuzluk
Azalmış enerji, yorgunluk,
Umutsuzluk veya karamsarlık duyguları
İştah ve / veya kilo kaybı
Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik duyguları
Ölüm ya da intihar düşünceleri, intihar girişimleri
Huzursuzluk, sinirlilik
Baş ağrısı, sindirim bozuklukları ve kronik ağrı
Bir zamanlar zevk alınan hobiler ve aktivitelerdeki ilgi ve zevk kaybı

Depresyonun bilinen tek bir sebebi yoktur. Beyindeki belirli kimyasallardaki farklılıklar depresyon belirtilerine katkıda bulunabilir.Depresyon kalıtsal olabilir.Düşük benlik saygısı olanlar depresyona girme eğilimindedir.Sürekli şiddete maruz kalma, ihmal, istismar bazı insanları depresyona karşı daha savunmasız hale getirebilir.Bazı depresif bozukluk biçimleri,farklı özellikler gösterir veya benzersiz koşullar altında gelişebilir.Depresyonu tedavi etmek için çeşitli stratejiler vardır. Her bireyin özelliklerine ve semptomlarına bağlı olarak, tedavi gerçekleştirilir.

Hepimiz hayatımızın bir noktasında üzgün, çaresiz veya yetersiz hissediyoruz. Çoğumuz için, bu duygular, finansal mücadeleler ya da romantik bir ilişkinin sonu gibi yaşadığımız stresli ya da nahoş olaylara tamamen normal tepkiler veriyor. Olumsuz hislerimiz acı verici ve bunaltıcı olabilir, ama zamanla geçecek olumsuzluklardır. Aile üyelerinizden birinin depresyon gibi bir duygudurum bozukluğu varsa, kendinizi geliştirmeniz çok daha olasıdır. Şizofreni ve alkolizm gibi diğer akıl hastalıkları bile depresyon gelişme riskinizi artırır.: Aile içinde ölüm, boşanma ya da iş kaybı gibi stresli ya da olumsuz yaşam olayları sıklıkla depresyonu tetikler. Sürekli ve kronik olarak travma ya da stres yaşadığınızda, depresyon geçirme olasılığınız daha fazladır.

Alkol tüketimindeki artış veya uyuşturucu kullanımı depresyonun gelişmesine yol açabilir ve sıklıkla semptomları daha da kötüleştirebilir. Ayrıca Aile ve arkadaş ilişkileri gibi sosyal desteğin eksikliği depresyon belirtileri ile ilişkilidir.Depresyon tedavisi genellikle tamamlayıcıdır. Antidepresanlar reçete edilebilir. Psikoterapi, depresyonun altta yatan nedenlerini ele almaz, ancak depresif dönemler sırasında ve sonrasında işleyişini geliştirebilir. Depresyon için davranışsal müdahaleler genellikle egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek ve tutarlı bir uyku programına bağlı kalmak gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını geliştirmeyi içerir. Makalemizde yer alan septomlara sahipseniz mutlaka bir psikayatriste görünmenizde fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir