Sağlık

Kalça ağrısı neden olur ?

Kalça ağrısı son derece yaygındır. Kalça ağrısının yeri, altta yatan neden hakkında değerli ipuçları sağlayabilir. Kalça ağrısı bazen sırt veya dizlerdeki hastalıklardan kaynaklanabilir.Kalça çeşitli eklem hastalıklarından etkilenebilir. Osteoartrit ve romatoid artrit gibi artritik durumlar özellikle yaşlı erişkinlerde kalça ağrısının en sık nedenleri arasındadır.

 

Artrit, kalça ekleminin iltihaplanmasına ve kalça kemiklerini normal olarak bağlayan kıkırdağın parçalanmasına yol açar. Artrit ilerledikçe ağrı giderek daha da kötüleşir. Artritli insanlar da sertlik hissederler ve kalçada hareket aralığını azaltırlar.Bir çok insan kalçalarında ağrı hisseder. Kalça vücudunuzdaki en büyük eklemdir.Neredeyse her hareket ettiğinizde kullanılır. Eklemi korumak için, kemikler arasında çarpışma ve sürtünmeyi önlemek için kemikler arasında bir kıkırdak tabakası vardır.Bu eklemin dayanıklılığına rağmen, kalçada problem gelişebilir.

 

Kalça Ağrısı Risk Faktörleri

Kalça ağrısı, yaralanmadan, aşırı kullanımdan veya eklem sağlığını etkileyen tıbbi durumlardan oluşabilir. Ortak risk faktörleri şunlardır:

Egzersiz, hobiler veya işten tekrarlanan hareketler
yaşlanma
şişmanlık
Düşme

Diz ağrısına neden olabilecek durumlar şunlardır:

osteoartrit
Romatoid artrit
Kanser
Siyatik

Kalça Ağrısı Belirtileri

Kalça ağrısı neden ve şiddetine bağlı olarak farklı şekillerde olabilir. Semptomlar şunları içerir:

Akut ağrı
Uyluk, kasık veya kalçada rahatsızlık
Ağrı
Sertlik
Aktivite sırasında ve sonrasında ağrı

Bu, çeşitli sorunlara duyarlı hale getirir. Kalça ağrınızın kökünü tanımlamak önemlidir, çünkü o zaman etkili bir çözüm bulunabilir. Kalça eklemi her hareket ettiğinde, eklemler arasındaki kıkırdak biraz daha aşınır. Aşınma derinleştikçe ağrı gelişir.Birçok artrit tipi vardır, ancak osteoartrit kalça ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Eklem veya kemik büyümelerinde iltihaplanmaya ve kıkırdağın yıpranmasına neden olur. Erkekleri de etkilemekle birlikte, 50 yaşın üstündeki kadınlarda en yaygın olanıdır.

Kalça ağrısı, çoğu zaman sırtın vücudun başka bir noktasından sevk edilebilir. Osteoartrit alt sırt ağrısına neden olabilir, ya da kalçada bir kas gerginliği hissedebilirsiniz . Semptomlarınızı analiz etmek önemlidir, çünkü bu, probleminizin nedeni hakkında size en güçlü bilgiyi verecektir. Ağrı kişiden kişiye değişebilir.Kırık gibi herhangi bir travmatik yaralanma türü için ağrı derhal hissedilecektir. Keskin bir acı veren ağrı olması muhtemeldir. Artrit gibi dejeneratif durumlar için, ağrı başlangıçta aralıklı olacaktır. Zamanla, ağrı daha sık ve daha şiddetli hale gelir ve eklemde sertlik de yaşarsınız.

Gelişmekte olan kalça sorunlarınızın olasılığını azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.Eklemlerinizde aşınma ve yıpranma riskini azaltmak önemlidir. Genel bir ortak refahınız için iyi bir duruş sağlamak önemlidir. Yaşam tarzınızın belirli unsurlarının kalça ağrısı ve diğer sağlık problemleri geliştirme şansınızı artıracağını da hatırlamak gerekir. Sigara içmek, ağrı ve hassasiyet sensörlerinizi artırır ve sizi şiddetli semptomlar yaşamanızı sağlar. Sigara içmekte kıkırdaklarınıza zarar verebilir. Bu nedenle sigara içiyorsanız bırakın.

Kalça ağrınız için en etkili tedavi eklem ağrınıza neyin sebep olduğuna bağlıdır . İyileşmeye yönelik ilk adım, sorunun nedenini doğru bir şekilde tanımlamaktır ve çoğu zaman bu durum tıbbi muayeneye ihtiyaç duyacaktır.Travma yaralanması geçirdiyseniz, eklemi kırıp kırmadığınızı belirlemek için bir röntgen veya MR taraması yapmanız gerekebilir. Ancak o zaman uygun bir tedavi bulunabilir. Kalça kırığı için, herhangi bir hasarı düzeltmek için ameliyat geçirmeniz gerekebilir.

Kalça ağrısı, kalça ekleminde veya etrafında bulunan herhangi bir ağrı anlamına gelir.Kalça yaralanmaları, tıbbi durumlar ve hatta günlük kullanım, yıpranma ve yaşlanma, kalça ağrılarına neden olabilir.Kalça ağrısı semptomları nedene bağlı olarak değişebilir. Akut kalça yaralanmaları şiddetli ve ani bir ağrıya neden olurken, yaşlanmadan veya aşırı yıpranmadan kaynaklanan dejeneratif değişikliklere bağlı kalça ağrısı zamanla hafif ve kötüleşebilir. Kalça ağrısı kalça ekleminin içinde veya kalçanın dış kısmında hissedilebilir.Uzun süreli kalça ağrısı yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir