Gebelik

Plasentanın erken ayrılması (Plasenta dekolmanı )

Hamilelik hassas bir aşamadır ve doğuma kadar tüm haftalar önemlidir.Plasenta gebelik döneminde gelişen bir organdır.Plasenta, hamileyken bebeğinize besin sağlayan bir organdır. Tipik konumu uterusun üst kısmında yer alır . Plasenta uterin astardan ayrıldığında plasenta abrupsiyonu olarak bilinir. Plasenta doğumdan önce uterustan ayrılırsa oksijen ve besinlerin kesilmesi kaçınılmazdır ve doğmamış bir bebek için hayatı tehdit eder. Bu durum genellikle üçüncü trimesterde ortaya çıkar, ancak gebeliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir . Plasental abrupsiyonun ana semptomu vajinal kanamadır. Bununla birlikte, bazen kan plasentanın arkasında sıkışabilir ve vajinal kanama yaşamaya bilirsiniz.Nadir bir durum olmasına rağmen, annenin yanı sıra bebeğin hayatı için de bir risk oluşturmaktadır.

 

 

Plasenta dekolmanı olan kadınlar, ılımlı ve şiddetli karın ağrısına ve doğum sancıları gibi uterus kasılmalarına sahip olacaktır. Vajinal kanama ve sırt ağrısı olabilir veya olmayabilir. Bazı kadınlar için sürekli uterus kasılmaları olacaktır.Jinekologunuz fetüsün büyümesini izlemek için bir abdominal ultrason taraması yapacaktır ve ayrıca tam kan sayımı önerebilir. Gerekirse vajinal ultrason ve protrombin testi yapabilir. Plasentanın kesilmesi çocuğun sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğinden, bebek tehlike belirtileri açısından izlenmelidir.Bebeğin eşinin ayrılması hem anne hem de fetus için risktir. Anneye ölümle sonuçlanabilecek aşırı kan kaybı olabilir. Bebeğin plasenta bağlantısı olmadan yaşadığı durumlarda, daha sonra bazı komplikasyonları olabilir. Bebek ve hatta anne için ölümcül olabileceği ani bir şok olabilir.

Bebeğin eşinin ayrılmasının belirtileri

Plasental ayrışmanın meydana geldiğine dair birkaç işaret var. Bu belirtiler şunlardır:

Rahimdeki hassasiyet
Vajinal kanama
Hızlı kasılmalar
Karın ağrısı
Fetal kalp atım hızı anormallikleri

Bebeğin eşinin ayrılaması bazen anne ya da bebek için ölümcül olabileceğini kanıtlayan ciddi bir durumdur. Çocuğunuzu yeterli oksijen, kan ve diğer besin maddelerini almayı mahrum eder. Plasental Abruption ayrıca annede tehlikeli bir duruma dönüşen ciddi kanamalara yol açar.Plasental ayrışmayı önlemenin en iyi yolu, hamile iken alkol, uyuşturucu ve sigara içmekten kaçınmaktır.Erken ve sürekli doğum öncesi bakım, durumu erken teşhis etmede yardımcı olabilir

Bebeğin eşinin ayrılmasının nedenleri

Plasenta dekolmanının nedenleri bilinmemektedir, ancak durumdan muzdarip birçok kadın aşağıdaki ortak noktalara sahiptir:

Sigara içmek
35 yaş üstü
Hamilelik sırasında kokain esrar, eroin kullanımı
Önceden bebeğin eşinin ayrılma öyküsü
Karın travması
Rahimdeki anormallikler
Çoğul gebelikler
preeklampsi ve hipertansiyon

Plasental abrupsiyonun sık görülen semptom ve belirtileri arasında aniden ortaya çıkan sırt ve karın ağrısı, vajinal kanama, hızlı uterus kasılmaları ve uterus hassasiyeti sayılabilir.Vajinal kanama seviyesi büyük ölçüde değişir . Bazı durumlarda plasental abruption yavaşça ortaya çıkar. Bu durumda, hafif ve aralıklı kanama yaşayabilirsiniz. Çoğu durumda, spesifik neden bilinmemektedir.Hamilelik sırasında plasental abruption olma riskinizi artırabilecek birçok faktör vardır. Annenin yaşı, yüksek tansiyon, madde kullanımı, karın travması, kan pıhtı sorunları gibi.Plasenta nın ayrılmasını doğrudan önlemek mümkün değildir, ancak risk faktörlerini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır . Örneğin, sigarayı bırakabilirsiniz.Diğer bir önleme tedbiri doktorunuzun yüksek tansiyon gibi bazı tıbbi durumları kontrol altında tutmasıdır.

Plasental bir ayrılma sizin ve bebeğiniz için hayatı tehdit eden sorunlara yol açabilir. Bebeğinizin durumunda, ölü doğum, erken doğum veya besin ve oksijen yokluğu gibi sorunlar olabilir. Anneye gelince, abruption kan transfüzyonu, kan pıhtılaşması problemlerine neden olabilir; kan kaybından ve böbreklerin veya başka bir organın yetmezliğinden kaynaklanan şok gelişebilir.Sevgili okurlar bebeğin eşinin erken ayrılması ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir