Sağlık

Çocuklarda demir eksikliği nedenleri ve tedavisi

Demir, vücut tarafından hemoglobin üretmek için kullanılan önemli bir besindir.Hemoglobin, kanın oksijen taşımasına ve diğer tüm hücrelerinize ulaşmasına yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinde (RBC) bulunan demir içeren bir proteindir. Hemoglobin olmadan, vücut sağlıklı RBC üretmeyi durduracaktır ve bebeğinizin kasları, dokuları ve hücreleri ihtiyaç duydukları oksijeni alamayabilir.Vücudumuzun, kan yoluyla akciğerlerden diğer vücut bölgelerine oksijen taşıyan hemoglobin ve miyoglobin oluşturmak için vücudumuzun demir ihtiyacı vardır. Çocukların büyüme yılları boyunca gelişim için demire ihtiyaçları vardır ve eksikliği anemi veya demir eksikliği olarak adlandırılan bir duruma yol açar.

 

 

Demir, hemoglobindeki oksijeni bağlar ve oksijeni akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine aktarır.Ayrıca kan şekerinin enerjiye dönüşmesini sağlar.Çocuklarda ve bebeklerde fiziksel ve zihinsel gelişim için demir önemlidir.Çocuklarda bağışıklık sisteminin düzgün işleyişi ve genel bilişsel gelişim için kritik öneme sahiptir.Demir ayrıca yorucu bir fiziksel aktivite veya egzersiz sonrasında enerji kazanmanıza yardımcı olur.Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle anne sütünden yeterli miktarda demir alırken, formülle beslenen bebekler demir takviyeli formülü almalıdır. Çocuğunuz düzenli beslenmeye geçtiğinde, yeterince demir bakımından zengin yiyecekler yemiyor olabilirler. Bu, onları aneminin en yaygın nedeni olan demir eksikliği riski altına sokabilir.

Demirden zengin gıdalar

karaciğer
sığır eti, kuzu eti dahil olmak üzere yağsız kırmızı etler
istiridye, ton balığı, somon ve karides gibi deniz ürünleri
böbrek, soya fasulyesi ve mercimek
Hububat, ekmek, pirinç ve makarna da dahil olmak üzere demir takviyeli kepekli tahıllar
Yeşil lahana,mor lahana, hardal yeşillikleri, ıspanak ve şalgam yeşillikleri dahil yeşiller
soya peyniri
brokoli, pazı, kuşkonmaz, maydanoz, su teresi, Brüksel lahanası da dahil olmak üzere sebzeler
tavuk ve hindi
Fındık
yumurta sarısı
kuru üzüm , kuru erik, hurma ve kayısı gibi kuru meyveler

Demir eksikliği çocuğunuzun büyümesini engelleyebilir ve ayrıca:

öğrenme ve davranış sorunları
sosyal çekilme
gecikmiş motor beceriler
Kas Güçsüzlüğü

Demir, doğru miktarlarda alındığında önemli bir besin maddesidir. Ekstra demir genellikle pankreas, karaciğer ve kalp gibi önemli organlarda depolanır ve bu da hayatı tehdit eden hastalıklar ve bozukluklara yol açabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun büyümesi için yeterli demir alması gerekmektedir.Çocuğunuzun ihtiyacı olan demir miktarı yaşına bağlıdır. Vücuttaki aşırı demir belirtileri arasında yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı ve kilo kaybı bulunur . Çocuğunuz bu belirtileri gösteriyorsa, hemen bir doktora danışın.

Demir eksikliği belirtileri

yorgunluk
soluk cilt
sinirlilik
hızlı veya düzensiz kalp atışı
iştah azalması
yavaş kilo alımı
baş dönmesi
baş ağrısı

şalgam, lahana, brokoli ve ıspanak gibi yapraklı sebzeler zengin demir kaynağıdır.Fıstık ezmesi sadece protein bakımından zengin değildir, aynı zamanda doğru miktarda demir de içerir. Kuru erik, tofu,yulaf,kuru meyvelerde demirin en iyi kaynaklarıdır.Baklagiller arasında nohut yüksek demir içeriğine sahiptir. Et ve kümes hayvanları iyi demir kaynaklarıdır çünkü çok miktarda demir içerirler. Sığır eti, organ etleri ve özellikle karaciğerde çok demir var.Kara lahana, brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler demir için en iyi sebze seçenekleriniz arasındadır. Çocuklar kuru üzümü aperatif olarak yemeyi severler . Kuru üzümde iyi bir demir kaynağıdır.

Kabak çekirdeği ve kuru erik suyuda demirin iyi bir kaynağıdır. Kuru erik suyu ayrıca kabızlığıda giderir. Ton balığıda demirin en iyi aynaklarından biridir. Çocuğunuzun beslenmesinde mutlaka ton balığına yer verin.Patates kabukları patatesin içindeki besin maddelerinin çoğundan , beş katı demir içerir. Patates de iyi bir C vitamini kaynağıdır. Taze patatesi iyice yıkayın ve kabuklarıyla dilimleyerek fırınlayın. Çocuğunuza kızartma yerine bu şekilde sunum yapın.Doktorunuz çocuğunuzun demir eksikliği anemisi olduğunu düşünüyorsa, basit bir kan testi yapabilir ve demir takviyeleri önerebilir.Aşırı demir alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle çocuğunuza bir doktora göstermeden önce demir takviyeleri vermeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir