Sağlık

Zona nedir ? Zona belirtileri ve tedavisi nelerdir ?

Zona, kabarcıklarla ağrılı bir deri döküntüsüdür. Yaşlı insanlar bu hastalığıyla en çok enfekte olurlar. Yaşlandıkça bağışıklık sistemimiz zayıflaşır ve bu sebepten zona gelişebilir.Zona döküntüleri göz çevresinde, bacakta görünebilir. Zona belirtileriyle baş etmek için çeşitli doğal ilaçlar mevcuttur.Zona, yüzünüzde gelişirse, işitme veya görme durumunuzu etkileyebileceği için bir doktora görünün.Semptomlarınızın yoğunluğunu azaltan antiviral ilaçlar ve ayrıca komplikasyon riski vardır.Zona ilk belirtileri genellikle ağrı ve yanmadır.

 

 

Zona hastalığı, suçiçeği geçirmiş herkes olabilir. Bununla birlikte, bazı faktörler insanları zona geliştirmeye yöneltmiştir.HIV , AIDS veya kanser gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara sahip olmak, 60 yaş üstü olmak, kemoterapi veya radyasyon tedavisi görmek,bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar almak gibi..Zona yaşlı yetişkinlerde özellikle yaygındır . Zona belirtileri , kızarıklık , kaşıntı , yanma veya batma hissi, ağrı,baş ağrısı, ateş ve titreme , mide bulantısı , Tipik olarak gövde veya yüz üzerinde sıvı dolu, kabarık kırmızı döküntüdür.

Zona hastalığının ana belirtisi ağrıdır, bunu kaşıntılı kabarcıklara dönüşen bir döküntü izler, bu da görünüşe göre suçiçeği gibidir . Yeni kabarcıklar bir haftaya kadar ortaya çıkabilir, ancak ortaya çıktıktan birkaç gün sonra sarımsı renkte olur ve kurur. Zaman zaman keskin bir bıçaklama ağrınız olabilir . Bazı vakalarda zona ilk başta ağrılı döküntülerden birkaç gün önce ortaya çıkan bazı erken belirtilere neden olabilir. Zona olan kişilerin çoğu 60 yaşın üzerindedir; seyrek olarak genç insanlarda ve çocuklarda görülür.

Zona Nedenleri Nelerdir?

Zonanın kesin nedeni bilinmemektedir.Bazı araştırmalar, zona hastalığı ile ilişkili olduklarından, aşağıdaki koşulların virüs reaktivasyonuna katılabileceğini ileri sürmektedirler.

Stres
Yorgunluk
Zayıflamış bir bağışıklık sistemi
Kanser
Radyasyon tedavileri
Döküntü nün meydana geldiği deri yaralanması
HIV / AIDS

Zona -belirtileri

Zona hastalığı viral bir enfeksiyondur, ilk belirtisi genellikle cildin altında karıncalanma, keskin, yanma hissi olup, 1-14 gün sonra kırmızı bir kızarıklık ve kabarcıklar oluşur. Erken tedavi, enfeksiyon süresini kısaltmaya ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Cildin altındaki ilk karıncalanma, keskin yanma, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak genellikle yüz, üst karın veya sırtı etkiler ve hemen hemen her zaman vücudun sadece bir tarafında görülür. Acı hafif olabilir veya oldukça şiddetli olabilir.Semptomlar sinirlerin sağladığı deri bölgesinde ortaya çıkar. Genel semptomlar ağrı ve döküntüdür.

Daha önce su çiçeği geçirmemişseniz, suçiçeği olan kişiden su çiçeği kapabilirsiniz.Anacak zona olan birinden size zona bulaşmaz.Gevşek pamuklu giysiler, cildin etkilenen bölgesini rahatlatmada etkilidir. Etkilenen bölgeye soğuk kompreks uygulayabilirsiniz. Antiviral bir ilaç virüsü öldürmez, ancak virüsün çoğalmasını durdurarak çalışır.

Durumunuz hakkında kesin olarak emin olmak ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için bir doktora görünmeniz faydanıza olacaktır.Zona döküntüleri çok acı verebilir. Bir doktor genellikle karakteristik semptomlarına dayanarak zona tanısı koyabilir.Zona antibiyotiklerle tedavi edilemediğinden, tedavi semptomları hafifletmeye odaklanır. Zona tedavisi için yeterli dinlenmenin sağlanması önemli bir faktördür. Ağrı kesiciilaçlar,soğuk kompresler , döküntüler için krem losyon, enfekte durumunda antibiyotik reçete edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir