Gebelik

Yumurtlama ağrısı neden olur ?

Yumurtlama ile ilgili daha önce bir çok makale yazdık. Yumurtlama nedir,yumurtlama belirtileri,yumurtlama neden olur, yumurtlama kanaması , yumurtlama günleri gibi. Bir çok kadın yumurtlama ile ilgili bilgilere sahip değil. Öyleki yeni yeni yumurtladığını öğrenenler var. Bunun yanı sıra yumurtlamanın ne işe yaradığı konusunda da bir haberler. Bu makalemiz de yumurtlama ağrısına değinicez. Yumurtlamaya dair diğer bilgileri konu içindeki linkleri ziyaret ederek ulaşabilirsiniz..

Çoğu kadın dönemler arasında ki ağrının farkındadır lakin bu ağrının nedenini bilmemektedir. Dönemler arası yani iki adet arasında görülen bu ağrı kasıklarda olmakla birlikte yaklaşık 5 kadından birinde görülmektedir. Bazı kadınlar ağrıya duyarlı olduğu için yumurtlamaya bağlı krampları en düzeyde yaşamaktadır. Diğer kadınlar ise yumurtladığının farkında bile değildir.

 

Yumurtlama nedir ?

Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtasına erkeğin ise spermine ihtiyaç vardır. Yumurta olmadan hamile kalınmaz. Yumurtlama genelde2 adet döngüsünün ortasında meydana gelir . Yumurtlama dönemince çiğ yumurta akı gibi akıntı, gögüslerde hassasiyet , kasıklarda ağrı ve bel ağrısı gelişir. Bunların yanı sıra yumurtlamaya bağlı küçük lekelenmeler yaşayabilirsiniz.

Yumurtlama ağrısı neye benziyor?

Yumurtlama ağrısı deneyimi kadından kadına oldukça farklı olabilir. Bazı kadınlar alt karınlarında periyod ağrısına benzeyen donuk bir ağrı bildirir. Ağrı bir veya iki saat sürebilir, bazı durumlarda iki güne kadar sürebilir.Diğer kadınlar, yalnızca birkaç saniye süren döngülerinin ortasında, kısa, keskin ve yoğun bir ağrı yaşadıklarını bildiriyor.Yumurtlama ağrısı genellikle dayanılabilir olmakla birlikte, birkaç dakikadan fazla süren keskin ağrı yaşayan kadınların, apandisit ağrısı ile ovulasyon ağrısını karıştırdığı bilinmektedir.

Yumurtlama yaparken ağrı olması normalmi ?

Yumurtlama ağrısı genellikle zararsızdır, ancak bazen endometrioz gibi çeşitli tıbbi durumları gösterebilir.Yumurtlama ağrınız üç günden fazla sürerse veya ağır kanama gibi diğer olağandışı menstrüel semptomlarla ilişkili ise doktorunuza danışın.

Yumurtlama ağrısı nerede oluşur?

Yumurtlama ağrısı, genellikle alt karnın solunda veya sağ tarafında, kalça kemiğinde meydana gelen bir iç ağrıdır.Bazı kadınlar vücutlarının bir tarafında (genellikle sağ tarafta) ovulasyon ağrısı yaşarken diğerlerinde ağrı bir tarafta ya da diğerinde görülür.Daha seyrek olarak, kadınlar karnın her iki tarafındaki ağrıyı aynı anda yaşayabilir.

Yumurtlama ağrısı neden oluşur?

Ovulasyon öncesi yumurtalıklarda foliküllerin büyümesi
Her ay yumurtlamada ortaya çıkan yumurtalık duvarı rüptürü
Ovulasyon sonrasında fallop tüpünün ve yumurtalıkların kas kontraksiyonları

Ağrının yumurtlama kaynaklı olduğunu nasıl anlarım ?

Bu durumda sevgili hanımlar adet tarihlerinizi bir yere kaydetmenin ne kadar önemli olduğunu bilmeniz gerekiyor. İki adet arasında yumurtlama gerçekleşiyor. Adet tarihinizi kaydetmeniz hesaplamanızı kolaylaştırıcaktır.Ovulasyon genellikle menstrüel siklusun ilk gününden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir, bu nedenle ağrı zamanlaması size ip ucu vericektir.Yumurtlama ağrısı olmayan karın ağrısı için olası diğer açıklamalar şunları içerir:

Ektopik gebelik – döllenmiş yumurta uterus dışına implante olurken , (genellikle fallop tüplerinde ) acilen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur
Pelvik Inflamatuvar Hastalık veya fallop tüplerinin iltihabı
Endometriozis
Yumurtalık kisti
Apandisit

Yaklaşık beş kadından birinde ovulasyon sırasında ağrı ve rahatsızlık duyulur. Ağrı süresi bir kadından diğerine değişir, ancak birkaç dakika ile 48 saat arasında değişir. Çoğu durumda, yumurtalık ağrısı bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, şiddetli ağrı bazen endometrioz gibi jinekolojik koşulların semptomu olabilmektedir. Yumurtlama ağrınız üç günden fazla sürerse veya ağır kanama gibi diğer olağandışı menstrüel semptomlarla ilişkili ise doktorunuza danışın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir