Gebelik

HAMİLELİĞİN 5. HAFTASINDA NELER OLUYOR

Gebeliğin beşinci haftası artık anne adayının muhtemelen farkın da olacağı bir takım belirtiler başlıyor. Gebe olduğunuzu siz söyleyemeyene kadar kimse gebe olduğunuzu anlamayacaktır. İdrarda yeterli HCG düzeyinin bulunması için yeterli zaman geçti . Bazı kadınlar erkenden bilmeyi tercih ederken, diğerleri biraz daha beklemeyi tecih ediyor.

 

 

 

 

Gebeliğin 5. haftasın da bebeğinizin kesesini görecekseniz. 5 haftalık gebe olmanıza rağmen keseyi göremezseniz endişelenmeyin. Geç döllenme söz konusu olabilir bu durumda keseyi bir hafta sonra görebilirsiniz.Hormon düzeyleriniz değişiyor, bu süreçte kendinizi yorgun bitkin ve uykulu hisseceksiniz. Yapmanız gereken bol bol dinlenmek yorucu aktivitelerden kaçınmaktır.

Gelişmekte olan bebeğiniz olan blastosiste şimdi embriyo denir. Beşinci haftaya gelindiğinde blastokistin iç hücre kütlesi embriyonik disk ve vücut sapını oluşturmak üzere düzleştirildi. Bu hafta boyunca, iç hücre kütlesi (şimdi embriyonik disk), üç temel üreme tabakasına, yani ektoderm, mezoderm ve endoderme ayrılır. Bu tabakaların her biri bebeğinizin vücudunun farklı bölümlerinin gelişmesinden sorumludur.

Gebeliğin beşinci haftasında bazı gıdalara karşı istekte bulunabilrsiniz yani canınız bir çok gıdayı çekebilri. Yada sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinebilirsiniz. Gebeliğin beşinci haftasında bazı kokulara karşı duyarlı olabilirsiniz. Sabahları kusma yada bulantı yaşayabilirsiniz. Gögüsleriniz hassas ve ağrılı olabilir. Böbreklerinizin genişlemesinden dolayı sık sık idrara çıkabilirsiniz. Küçük çaplı kramplar ve lekelenme yaşayabilrisiniz. Gebelikte lekelenme ve kanamalar dikkate alınmalı küçük çaplıda olsa mutlaka hekime görünün bu düşüğün habercisi olabilir. Tüm bunlara hormonlar sebep oluyor. Beşinci haftada hissettiğiniz gebelik belirtileri, vücudunuzun geçmesi gereken değişikliklerin başlangıcıdır.

Bebeğinizi besleyen plasenta ve bebeğinizin kolaylıkla hareket edebileceği sıcak ve güvenli bir ortam sağlayan amniyotik kese hala oluşturuluyor. Her gün iyi prenatal alışkanlıklara uyun, örneğin sağlıklı beslenme ve doğum öncesi vitamin alma gibi . Henüz yapmadıysanız, sigarayı bırakın . Doktorunuz tarafından reçete edilmediği sürece herhangi bir ilaç almayınız.Kafein alımı günde 200 mg dan fazla olmamak üzere kesin. Çok fazla kafein düşük riski artırabilir ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere yol açabilir. Bebeğinizin gelişmesi için gereken tüm besin maddelerini alması için sağlıklı, dengeli bir diyetle beslenin.

Gebeliğin beşinci haftasında alt karnınızda hafif şişlik olacaktır. Kendinizi kilo almış gibi hissedebilirsiniz.Şimdi bazı gıdaları yemeyi bırakmanın zamanı geldi. Bunlar, pastörize edilmemiş gıdalar, az pişmiş et ve yumurta ve bazı çeşit balıklar içerir. Sevgili okurlar gebelikte beşinci hafta belirtileri ile ilgili makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir