Gebelik

Ektopik gebelik nedir ?

Ektopik gebelik nedeniyle gebelik kaybı yaşadınız mı? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz, tüm gebeliklerin % 2’si ektopiktir. Ektopik gebelik geçiren kadınlar sıklıkla doku hasarından muzdariptir; Bu, infertiliteye ve fallop tüplerindeki yara ve adezyonlara bağlı olarak % 7-15’lik bir nüks şansına yol açabilir. Ektopik gebelik sadece dokulara zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda duygusal olarak da yıpratıcıdır.

 

Ektopik gebelik bazı kadınlarda ölümle sonuçlanan kanamaya yol açabilir. Tüm bunlar gelecekteki hamilelik için korku yaratabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalık, özellikle Chlamydia ve Gonore, Pelvik İnflamatuar Hastalık ektopik gebeliğe yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse bu, fallop tüplerinde ve uterusta skar dokusu, adezyonlar ve kronik inflamasyona neden olabilir.Ektopik gebeliğin gerçekleşmesi için en yaygın yer fallop tüplerinin iç kısmıdır. Bazı ektopik gebelikler karın boşluğunda, serviks veya yumurtalıkta oluşabilir; Bu çok nadirdir. Her durumda, fetus olmaması gereken yerde büyümeye başlar.

Çoğu zaman, ektopik gebelik neden tam olarak bilmek mümkün değildir. Ancak, ektopik gebelik riskini artırabilecek bazı faktörler vardır, bunlar: Üreme sisteminde (pelvik inflamatuar hastalık) inflamasyon veya enfeksiyona neden olan her şey ektopik gebelik riskini artırabilir. Daha önce ektopik gebelik geçirdiyseniz tekrar geçirmeniz muhtemeldir.Bazı araştırmalar infertilite ve / veya fertilite ilaçları ve ektopik gebelik kullanımı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.Olağandışı şekilli bir rahiminiz varsa veya ameliyat sırasında fallop tüpleri hasar görürse ektopik gebelikler daha olasıdır.Bir RİA kullanırken gebelik oluşması çok nadir görülür. Ancak hamilelik gerçekleşirse, ektopik olma olasılığı daha yüksektir. Hamilelikten önce sigara içilmesi ektopik gebelik riskini artırabilir.Ektopik gebelik 35 yaşın üstündeki kadınlarda daha fazladır.

Tüm ektopik gebeliklerin % 95’i fallop tüplerinde gerçekleşir. Fallop tüpündeki tüm ektopik gebeliklerin % 50’si fallop tüplerine verilen hasardan kaynaklanır; Diğer % 50 nedeni bilinmemektedir. Embriyo fallop tüpünde büyümeye başlar. Bu fallop tüpüne aşırı baskı uygular. Bu aşırı rahatsızlık verebilir. Bazı kadınlar, bu tür bir hamileliğe sahip olduklarını bile bilemezler ağrı ile karşılaşıncaya kadar ya da ultrason tarafından keşfedilir.

Eğer hamile iseniz ve bir tarafta hafif karın ağrısı hissediyorsanız ve lekelenme kanama yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün ektopik gebelik söz konusu olabilir.Eğer bu tip bir gebelik tanısı konulmamışsa, fallop tüpü yırtılmasına yol açabilir; Bu, kanamaya ve ölüme neden olabileceğinden son derece tehlikelidir.Çoğu zaman, bu olduğunda yumurtalık da zarar görür ve hem fallop tüpü hem de yumurtalık cerrahi olarak çıkarılır. Ektopik gebeliğin en korkulan komplikasyonu, iç kanamaya, pelvik ve abdominal ağrıya , şoka ve hatta ölüme neden olan rüptürdür . Bu nedenle ektopik gebelikte kanama acil cerrahi müdahale gerektirebilir.

Çoğu zaman, ektopik gebelikler ultrason ve kan testi kombinasyonu kullanılarak teşhis edilir. Bir gebeliğin nerede olduğunu göstermek için bir ultrason kullanılır. Bir ultrasona ek olarak, 48 saat arayla iki veya daha fazla HCG kan testi yapılabilir (buna seri beta HCG testi denir). Normal bir gebeliğin ilk haftalarında, HCG seviyeleri kabaca her 48 saatte ikiye katlanır. Düzensiz bir şekilde yükselen düşük HCG seviyeleri ektopik gebelik veya düşük yapma olasılığını gösterir.

Gebeliğin laparoskopik cerrahi ile sonlandırılması ; Ektopik gebeliğiniz ciddi semptomlara neden oluyorsa veya erken evrelerin ötesine geçiyorsa, genel anestezi altında ameliyat gerekebilir. Laparoskopik cerrahi hamileliği sonlandırmak ve fallop tüplerini onarmak için küçük bir insizyon kullanır. Ne yazık ki ektopik gebeliği normale çevirmek mümkün değildir. Bir döllenmiş yumurta rahmin dışına implant edildikten sonra, uterusa aktarılmasının bir yolu yoktur. Hamilelik tedavi olmadan ilerlemeye devam ederse, sonunda fallop tüpünü patlatır, hamileliği sonlandırır ve annenin hayatını tehdit eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir