Sağlık

Taurin Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

 

Taurin, yarı esansiyel bir organik bileşiktir.Taurin bakımından zengin bir diyet vücudu koruyabilir ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilir . Ancak, taurin sağlıksız enerji içeceklerinde popüler bir madde olduğundan, kötü bir üne sahiptir.Taurin vücuttaki birçok önemli biyolojik süreci kontrol eder.Böbrek problemleri olan insanlar, amino asit bazlı takviyeleri almaya dikkat etmelidir, çünkü bu sağlık sorunlarına yol açabilir!

Taurin yağ emiliminde ve parçalanmasında rol oynar.Taurin ayrıca kan kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürür. Bu amino asidin takviye edilmesinin aynı zamanda kalp krizlerine neden olabilecek arteriyel kalınlaşmayı azalttığı bulunmuştur. Yine başka bir çalışmada, taurin takviyesi homosistein seviyelerini düşürmüştür. Yüksek homosistein düzeyleri kalp hastalığı ile ilişkili olduğundan, taurin bu açıdan harikalar yaratabilir .Aynı zamanda beyin gelişimine katkıda bulunabilir ve hafızayı ve bilişi geliştirmeye yardımcı olabilir

Çalışmalar, taurinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir . Bunu kan basıncını ve enflamasyonu azaltarak yapar . Bazı kanıtlar taurenin kalbin sol ventrikül işlevini iyileştirdiğini ve sinir sistemini sakinleştirdiğini öne sürüyor. Çalışmalar, taurinin beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Parkinson hastaları için faydalıdır.Pek çok sağlık ve güvenlik düzenlemesine göre, taurinin tüketilmesi genelde güvenli olduğu kabul edilir, ancak her şeyi ölçülü olarak almak önemlidir. Taurin tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Çalışmalar, taurinin aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan karaciğer hasarlarını tersine çevirebileceğini göstermektedir.Taurinin diyet takviyesi ayrıca kronik hepatitli hastalarda karaciğer hasarını azaltmıştır . Taurin ayrıca karaciğerinizi oksidatif strese ve serbest radikal hasarına karşı korur. Taurin, retina sağlığını artırmaya ve görme rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Amino asit ayrıca katarakt ve kuru gözleri de önleyebilir , bu da göz sağlığı için önemli bir besindir. Amino asit ayrıca egzersize bağlı kas yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur .

Taurinin insan sistemindeki ana rolü bir antioksidan gibidir – bu da vücuttaki iltihapla mücadeleye yardımcı olur. Taurin ayrıca, diş iltihabınıda gidermeye yardımcı olmaktadır.Hücrelerde uygun hidrasyon ve elektrolit dengesini korur. Hücrelerdeki kalsiyum gibi mineralleri düzenlemek için esastır . Sindirim süreci için gerekli olan safra tuzlarının oluşmasına yardımcı olur. Genel merkezi sinir sistemi fonksiyonunu ve maküler sağlığı destekler. Bağışıklık sisteminizi ve antioksidan işlevinizi düzenler.

Taurin kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Birçok çalışma, taurinin, kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu için kardiyovasküler hastalık üzerinde önleyici etkiler gösterdiğini göstermiştir. Aynı zamanda, kalbin sol ventrikül fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olur ve sinir sistemini yatıştırır.Taurin ayrıca arteriyel sertliği azaltmaya yardımcı olur.Taurin kasların daha uzun süre çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kasları oksidatif strese karşı korur.

Taurin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi geciktirebilir. Bazı çalışmalar da beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.Metabolik sendrom, ciddi bir halk sağlığı endişesi haline gelen diyabet ve kardiyovasküler hastalık için bir dizi risk faktörü anlamına gelir.Çeşitli çalışmalar, taurinin, metabolik sendrom riskini azaltabileceğini göstermiştir. Obeziteyi engellemek, insülin direncini arttırmak ve kolesterolü düşürmek için trigliseritleri düşürmede yardımcı olur. Vücutta yeterli miktarda taurin yaşa bağlı makula dejenerasyonunu ve diğer görme problemlerini önlemeye yardımcı olur.Taurin vücut ağırlığını azaltmada etkilidir.Taurin, merkezi sinir sisteminizi sakinleştirir.Taurin, kulaktaki işitme hücrelerinde kalsiyum akışını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu nedenle, taurin, ilerleyici işitme kaybını önlemek için hayati öneme sahiptir.Ayrıca çınlamayada iyi geldiği söyleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir