Sağlık

Obezite kısırlık yaparmı ?

Günümüzde kısırlık olguları artarken obezite en büyük neden olarak görülüyor. Obezite kişinin genel sağlığını olumsuz etkilediği gibi üreme kabileyetinide bozabiliyor.Peki obezite ile kısırlık arasında nasıl bir bağlantı vardır ? Obezite ve kısırlık arasındaki etkileşimi tüm detayları ile makalemiz de bulabilirsiniz..

 

 

 

 

Obezite, hem kadınlarda hem de erkeklerde üremeyi bozabilir, gebe kalmaya çalışan çiftlerde kısırlığa yol açar, hamileliğin sonraki komplikasyonlarına neden olur ve yavrularında olumsuz etkiler yaratır.Aşırı kilolu kadınlarda abdominal yağ, menstrüel anormallik riskini artırır. Genel popülasyondaki obez kadınlarda, normal düzensiz kadınlara kıyasla doğum kontrolünü durduran bir yıl içinde adet düzensizliği insidansı daha yüksek ve gebe kalma şansı daha düşüktür. Obezite genellikle anormal yumurtalık fonksiyonu ile ilişkilidir. Gebelik oranları, yumurtlamayan obez kadınlarda (anovulatuar) kilo kaybından sonra sıklıkla gelişmektedir.

 

Doğmamış Bir Bebek İçin Riskler

İnfertiliteye ek olarak, maternal obezitenin, fetal gelişim üzerinde geniş bir yelpazede zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Obeziteye bağlı fetal sorunlar şunlardır :

kalp kusurları
nöral tüp defektleri
makrozomi (ortalamadan büyük bir bebek)
düşük
ölü doğum
erken doğum

Invitro Fertilization (IVF) uygulanan obez kadınlarda normal kilolu kadınlara kıyasla klinik gebelik ve canlı doğum şansı daha düşüktür. Birkaç çalışma, IVF uygulanan kilolu kadınların normal kilolu kadınlardan% 10 daha düşük canlı doğum ağırlığına sahip olduğunu göstermiştir.Obezite ayrıca birçok çalışmada artmış gebelik kaybı ile bağlantılıdır. Obezite gebelik ve gestasyonel diyabet, hipertansiyon, preeklampsi, erken doğum, ölü doğum ve sezaryen gibi perinatal komplikasyonlarla ilişkilidir.

Obez erkeklerin çoğu kısır değildir. Ancak çoğunda semen kalitesi düşüklüğü,erketil disfonksiyon ve uyku apnesi gibi sorunlar görülebilir.Hamile olan obez kadınlar için bir çok risk vardır. Bunlar arasında daha yüksek oranda kan pıhtısı oluşumu, hamilelik sırasında yüksek tansiyon, düşük ve ölü doğum sayılabilir. Obez kadınların erken doğum yapması daha yaygındır. Gestasyonel diyabet riski yüksektir, bunu da yönetilmesi zor olabilir .

İyi bir hormonal denge, adet döngüsünü düzenler. Aşırı kilolu ve obez kadınlar, yağlı dokuda üretilen leptin adlı bir hormon seviyesinin daha yüksek seviyelerine sahiptir. Bu hormon dengesini bozabilir ve azalan doğurganlığa yol açabilir .Erkeklerde obezite ayrıca düşük doğurganlık ile ilişkilidir. Bunun nedeni, faktörlerin bir araya gelmesidir. Bunlar arasında hormon problemleri, cinsel işlev bozukluğu ve tip 2 diyabet ve uyku apnesi gibi obeziteye bağlı diğer sağlık durumları yer alır.

Obezite ve doğurganlık ile ilgili gerçekler göz korkutucu görünebilir olsa da, bazı iyi haberler de var. Kilo verme müdahaleleri, özellikle hem diyet hem de egzersiz içerenler, adet döngüsü düzenliliğini artırabilir ve hamilelik şansını artırabilir .

Aşırı kilolu veya obez olmak, bir çiftin gebe kalma yeteneğini etkileyebilir.Obezitenin bu olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak, hem erkek hem de kadınlar için diyetisyen yardımı ile kilo vermeleri gerekir. Yaşam şeklindeki değişiklikler gebe kalmayı kolaylaştırabilir.Obez çiftler için infertilite değerlendirmesi ve tedavi planlamasının bir parçası olarak kilo yönetimi için bir plan belirlemek önemlidir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir