Gebelik

Gebelikte mozart ve diğer müzikleri bebeğe dinletmek

Annelerin çoğu, dünyaca ünlü müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart ın bestelerini, genellikle ilk trimesterden ya da dördüncü aydan sonra henüz doğmamış bebeklerine dinletiyor. Bunun nedeni Mozartı dinleyen bebeklerin daha zeki olmasıdır. Mozart etkisi gerçek mi? Klasik müziğe maruz kalan bebekler diğerlerinden daha zeki midir? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını ayrıntıları ile makalemizin devamında bulabilirsiniz.

 

 

Mozart etkisi ile ilgili ilk bilimsel araştırma çalışması, müzik notalarındaki değişikliklerin neden olduğu stimülasyonun, deneklerin beyin impulslarının çalışmasına olan etkisini bulmak için yapılmıştır.Hayvan çalışmalarında, Mozartı doğumdan önce ve sonra dinleyen fareler , bir labirentin sonuna doğru yollarını bulmayanlara göre daha çabuk bulmuşlardır. İnsan çalışmaları, bebeklerin kalp hızlarının arttığını ve daha uzun süre uyanık kaldıklarını bulmuştur. Bazı çocuk gelişim uzmanları, doğmadan önce bebeğinize klasik müzik dinletmenin bebeğinizi harekete geçireceğine, IQyu güçlendireceğine, hayatında daha sonra yaratıcılığını geliştireceğine ve konuşma, görme ve duyma yeteneğini geliştireceğine inanmaktadır

Hamileliğin son birkaç haftasında 70 saatlik klasik müziğe maruz kalan fetüslerin yakın zamanda yapılmış bir çalışmasında, rahimde klasik müziğe maruz kalan çocukların doğumdan sonra daha olumlu fiziksel ve zihinsel gelişim göstermeye daha yatkın oldukları görülmüştür. Altı aydan beri incelendiğinde, bu bebekler dilbilimsel, entelektüel ve motor gelişim açısından hamilelik sırasında hiçbir müzikal uyaran almayan bebeklerden daha gelişmiştir.

Bebeğinizin fizyolojik gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi, hamilelik sırasında müzik dinlemenin ve dinletmenin bebeğinizin kişilik özelliklerinden bazılarının oluşmasına yardımcı olabileceği öne sürülmüştür. Sonuç olarak, bu teorilerin çoğu henüz kesin olarak kanıtlanmasa da, hem bilim topluluğu hem de dünya çapındaki ebeveynler, belirli müzik türlerinin çalınmasının bebeğinizin ilk, ikinci ve üçüncü trimesterlerinde fiziksel ve duyusal gelişimini destekleyebileceğini savunmuştur. .

Hamileliğiniz sırasında bebeğiniz günlük hayatınızı devam ettirirken çok çeşitli seslere ve duyusal uyaranlara maruz kalacaktır.Sonuç olarak, klasik müziğin çalınmasının, doğmamış bebeğinizin melodik, ninnilerden dolayı sakinleştirici bir etkisi olabileceği kuvvetle önerilmiştir.Lise ve üniversite öğrencilerine, bir sınavdan önce Mozart müziğini dinleyen öğrencilerin müzik dinlemeyen ya da farklı müzik türlerini dinleyen öğrencilerden daha yüksek bir belleğe sahip olma eğiliminde olduklarını gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu tür çalışmalar bebekler üzerinde yapılmamasına rağmen, araştırmacılar bir çocuk hala rahmindeyken test yapmak için kullanılan aynı mekansal zamansal akıl yürütme yeteneklerinin geliştirilebileceğine inanmaktadır.

Hamileyken zevk aldığınız veya rahatladığınız sağlıklı aktivitelerin bebeğiniz üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Dahası, eğer dinlerken şarkı söylerseniz, bebeğiniz sesinizi duyar ve hoşunuza giden melodilerle ve duyduklarınızla aşinalık geliştirir.Çoklu araştırmalar, büyüyen bebeğinizle konuşmanın, hikayelerini okuyarak veya müzik çalmanın hala rahimde iken basit bir öğrenme deneyimi sağladığını göstermiştir.Uzmanlar, müziğin bebeklerin fetüs gelişimini etkileyip etkilemediği konusunda hala emin değiller. Bazı çalışmalar, fetüslerin aslında hareket yoluyla seslere tepki vermenin yanı sıra duyduklarını göstermiştir.

Hamilelik sırasında müzik üzerine araştırmalar daha yeni başlıyor ve uzmanlar hala fetüse yararı olabileceğine inanan bazı kişilerle görüş farklılığında oluyor .Diğerleri ise fetüste zararlı veya sadece can sıkıcı olabileceğini düşünüyor. Bu nedenle, müziği dikkatli bir şekilde çalmak ve her zaman ılımlılık içinde yapmak en iyisidir.Her türlü müziğin dinlenmesi, fetüste erken beyin gelişimini teşvik eder çünkü müzik, beyinde nöron bağlantılarını kolaylaştırır.

Müziği çok yüksek sesle çalmayın – Yüksek sesler büyüyen bebekleri rahatsız etme eğilimindedir.Söylemeyi de unutma – Annenin sesinin sesi bebeğe inanılmaz derecede yatıştırıcıdır ve bebek doğmadan önce bir bağ geliştirmeye yardımcı olur.Müzik hamilelik stres seviyelerini azaltır.

Bebeğiniz rahminizde iken, genel büyüme ve gelişim sürecini desteklemek için içeride çok fazla şey oluyor. Doğmamış bebeğinizin yaşayacağı tüm deneyimler, dış dünyadaki geleceğini şekillendirecek.uzmanlar, hamile kadınların doğmamış bebeklere olan etkilerini bulmak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Elde edilen sonuçlara göre, rahmindeyken müziğe maruz kalan doğmamış bebekler, içinde bulundukları sırada herhangi bir müziğe maruz kalmayanlara göre genel zihinsel, bilişsel, davranışsal, duyusal, psikolojik ve duygusal gelişiminde anlamlı bir iyileşme göstermiştir.

Hamileyken, müzik dinlemek sadece yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda doğmamış bebeğiniz üzerinde de olumlu bir etki yaratır. Müzikten aldığınız pozitif titreşimler, doğmamış bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olacak doğum öncesi bir uyarım yaratacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir