Gebelik

Gebelikte kanama ve lekelenme neden olur ?

Bir kadın hamilelik sırasında iç çamaşırında kan gördüğü zaman, genellikle endişelenir. Fakat tüm kanamalar bir sorunun işareti değildir. Hamilelik sırasında, embriyonun yerleşmesi durumunda herhangi bir noktada kanama veya lekelenme meydana gelebilir.Vajinal kanamanın veya lekelenmenin bazı nedenleri ciddi olabilir, örneğin bir düşük yapma veya plasentanın yeri ile ilgili bir problem gibi.Her ne kadar vajinal kanama, özellikle hamileliğin ilk 12 haftasında belirsiz bir semptom olmasa da, bir kadının görmezden gelmemesi gereken bir semptom dur.

 

Erken gebelikte kanama oldukça yaygındır ve ilk üç aylık dönemde hamileliklerin yaklaşık yüzde 20 ila 30 unda meydana gelir.Kanamaların meydana geldiği bazı gebelikler normal sonuçlara sahip olmaya devam ediyor.Gebeliğin ilerleyen sonraki aşamalarında kanama çok daha az yaygındır.

 

Yerleşme kanaması kan miktarı hem de görünümü açısından kanamadan farklıdır.Kan akımı hafiftir ve bir kaç damladan ibarettir.Gebeliğin ilk trimesterinde lekelenme görülebilir. Her lekelenme ve kanama gebelikte dikkate alınmalı ve en kısa zamanda hekime görünmekte fayda vardır.Kanama ağırsa kramp ile birlikte kanama varsa, hamile bir kadın derhal doktora gitmelidir.

 

Bazı kadınlar, gebeliğin ilk aşamasında yerleşme kanaması yaşarlar bu normaldir ve her gebelikte olmayabilir. Gebe bir kadın ilişkiden sonra kanama yaşayabilir.Serviksin bir enfeksiyonu hem lekelenmeye hem de kanamaya neden olabilmektedir. Ektopik gebelikler kanamaya sebep olabilir.Rahmin dışında meydana gelen bir hamilelik acil tıbbi müdahale gerektirir. Molar gebeliklerde kanamaya neden olabilir.

Bir kadın hamilelik sırasında kilo alırken, hemoroidler gelişebilir. Bunlar rektumda veya anüste şişmiş damarlar olup bazen rüptüre olabilir ve kanamaya neden olabilir. Fakat hemoroidler vajinal kanamaya neden olmaz. Dışınızı yaparken kanama görebilrisiniz. Plasenta uterin duvardan ayrıldığında kanama gerçekleşebilir. Gebelikte vajinal kanamanın bir diğer nedeni plasenta previa dır. Eğer hamile bir kadın hamileliğin 37. haftasından önce kanama geçiriyorsa bu erken doğumun işareti olabilir.

 

Hamilelik sırasında kanama çeşitli testlerle ve pelvik muayene ile değerlendirilebilir.Görüldüğü üzere gebelikte kanamanın bir çok olası nednei vardır. Hamileyseniz ve lekelenme kanama yaşıyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda vardır. Sevgili okurlar gebelikte lekelenme ve kanama neden olur başlıklı makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir