Sağlık

Gebelikte görülen şikayetler nelerdir?

GEBELİKTE GÖRÜLEN HASTALIKLAR Fizyolojik değişiklikler Metabolik değişiklikler ve sağlık sorunları nelerdir ?

Gebelik kolay bir süreç değildir. Anne adayı bir çok problemle karşı karşıya kalabilir.Bu süre zarfında, birçok kadın sık idrara çıkma, aşırı yorulma, mide bulantısı , kusma ve artmış meme hassasiyeti yaşayabilir. Bu semptomların tümü normal olabilir. Bu makale de , gebelikte sık görülen yakınmalarla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Gebelik , hayatın en doğal ve güzel olaylarından biridir fakat çokta rahat geçtiği söylenemez.Gebelik döneminde hormonların dalgalanması, bebeğin büyümesi bir kaç komplikasyonuda beraberinde getirir. Çoğu septom normal olmakla birlikte herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. İşte madde madde gebelikte görülen şikayetler..

 

Gebelikte görülen şikayetler

Baş ağrısı:

Kan damarlarındaki basıncın neden olduğu hormonal değişikliklerle tetiklenen bu durum, ilk üç ayda en sık görülür. Ancak anneler, yorgunluk, sinüs tıkanıklığı, stres, açlık ve kafein çekme eğilimi gösterdiğinden, baş ağrısı yaşayabilir.

Sırt ağrısı

İkinci veya üçüncü trimesterde, bebeğinizin pelvik kemiğindeki ağırlığı siyatik sinirinizi zorlayabilir. Sonuç itibari ile belinizde ağrı ve kramplar yaşayabilirsiniz.İyi bir duruş bel ağrılarınızı önleyebilir.

Kabızlık

Gebelikte kabızlık gebelerde ortak bir sorundur.Artan progesteron seviyeleri sindirim sistemini etkiyebilir dolaysıyla kabızlık söz konusu olabilir. Aynı zamanda hemoroid gelişebilir. Yüksek lifli meyve, sebze ve tahıl tüketmek kabızlığı önleyecektir.

Kasık ağrısı

İkinci trimesterde ağrı yaygındır . Ağrıyı önlemek mümkün değilidr fakat hızlı hareket etmekten kaçının..

Bacak ağrısı

Gebelikte bacak ağrısı yine yaygın görülmektedir. Gebelikte bacak ağrısı kalsiyum eksikliğinden de olabilir. Bacak ağrılarınızı önlemek için arada bir bükün ve uzatın. Şiddetli bacak ağrınız varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
Ayak şişmesi

Gebelikte vücudunuz sıvı tutma eğilimindedir. Buda bacak ve ayaklarınızda şişmeye neden olabilir. Bu ödemi azaltmak için tuzlu yiyeceklerden kaçının ve sizin için sakıncası yoksa yürüyüş yapın.

Mide bulantısı

Gebeliğin ilk dönemlerinde mide bulantıları kaçınılmazdır. Hormonların dalgalanmasından dolayı gerçekleşmektedir.Günün herhangi bir saatinde gelişebilir. Bu süreçte yapmanız gereken yağlı ve kızarmış ürünlerden uzak durmaktır. Aşırı mide bulantısına sahipseniz mutlaka doktorunuza bildirin. Bu durum beslenmenizi zorlayabilir.

Yorgunluk

Gebelik döneminde anne adayının kendini yorgun bitkin hissetmesi normaldir. Ancak süreklilik arz ediyorsa anemi kaynaklı bir durum söz konusu olabilir. İlk 3 ayda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

Gebelik anemisi

Gebelikte anemide yaygındır. Demir eksikliği sizi yorgun, uyuşuk ve nefes darlığığı gibi septomlara maruz bırakabilir. Bu yüzden demirden yüksek gıdaları tüketmeye özen gösterin. Ayrıca aşırı demir eksikliği ve anemi söz konusu ise hekiminiz size takviye reçete edebilir. Çeşitli anemi formları veya düşük kırmızı kan hücresi sayısı vardır ve en yaygın nedeni demir eksikliği. Düşük folik asit ve vitamin B12 seviyeleri de anemiye katkıda bulunur.

Yüksek tansiyon

Gebelik boyunca her doğum kontrolünde kan basıncınızı test edeceksiniz. Yüksek tansiyon, idrarda protein ile birleştiğinde, pre-eklampsi adı verilen bir durumun gelişim sinyalini verebildiğinden, bu önemlidir . Yüksek tansiyon hamilelik sonlarında daha ciddi bir etkiye sahip olacaktır. Bir sorun haline gelirse hem anne hem de bebeğin yakından gözlenmesi önerilir ve daha ağır vakalarda hastaneye kaldırılmanız gerekebilir.

Karın çatlakları

Gebelikte bebeğiniz büyüdükçe karın derisinde çatlaklar ve buna bağlı kaşıntı gelişecektir. Nerdeyse her gebenin ortak sorunudur. Deri çatlağı ve kaşıntı kaçınılmaz olsada bunu önlemek mümkündür. Bu problemi önlemek için hekiminizden bilgi alınız.

Sevgili anneler ne diyor okuyucuları, gebelikte görülen sık şikayetlerle ilgili makalemizi incelediniz. Gebelik süresince sizler ne tür septomlara maruz kaldınız ? Gebelikte en çok hangi problemle karşılaştınız ? Konuya dair soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

GEBELİKTE GÖRÜLEN HASTALIKLAR Fizyolojik değişiklikler Metabolik değişiklikler ve sağlık sorunları nelerdir ?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir