Sağlık

Ellerde zayıflık ve güçsüzlük neden olur ?

Elinizde zayıflığa neden olabilecek çeşitli sebepler olabilir. Bununla birlikte, en yaygın nedenler sinirle ilgili zayıflık, kasla ilişkili güçsüzlük ve ellerde güçsüzlüğe neden olan diğer tüm sebepler olmak üzere üç ana bölüme ayrılabilir. El ve parmak hareketi sadece tendon ve kaslara dayanır. Bu kaslar ve tendonlar hastalandığında veya hasar gördüğünde, sinirler normal şekilde çalışmaya devam etse bile, ellerin zayıflamasına neden olabilir.

 

Bazen ellerin zayıflığı, yaralanmalar, bağ, kemik ve eklem problemlerinin bir sonucu olabilir. Bazı durumlarda, ciltle ilgili sorunlar ve el kaslarına giden kanın azalması, ellerde zayıflığa neden olabilir. Kan basıncı veya kan şekeri düzeylerindeki ani değişiklikler gibi bazı diğer durumlar, özellikle nesneler tutulduğunda, ellerde zayıflık hissine neden olabilir. Aşırı yorgunluk, ateş veya diğer sistemik durumlar bazen ellerde zayıflık ile birlikte genel olarak zayıf hissetmenize neden olabilir.

 

Ellerde Zayıflık Belirtileri

 

His kaybıParmaklarda, ellerde ve bileklerde ağrı
Kol ve bilekte zayıflık
karıncalanma veya uyuşma
İstemsiz ve anormal el hareketleri
Ellerde ve parmaklarda kitle veya yumru oluşumu
El ve parmaklarda sertlik

Elinizde , bilek ve parmak hareketinin de etkilendiği hallerde zayıflık hissettiğinizde, zayıflığın nedeni sinir ile ilişkilidir. Ellerde sinir ile ilgili bazı zayıflık örnekleri.

Karpal Tünel Sendromu – Bu, median sinirin önkoldan ellere küçük bir tünelden geçerken sıkıştırıldığı ve ellerde zayıflık hissedebildiğiniz bir durumdur.

Radial Nöropati – Brakiyal pleksustan kaynaklanan radyal sinirler, parmak tarafının etrafındaki kasları kontrol ederek parmakların, el ve el bileğinin hareketini kontrol eder. Herhangi bir sinir hasarı meydana gelirse burada nöropati denir ve genellikle ellerde zayıflığa neden olabilir.

Ulnar Nöropatisi – Brakiyal pleksustan kaynaklanan bir başka sinir de, küçük parmağın yanında el ve önkol kasları sağlayan ulnar sinirdir. Herhangi bir sinir hastalığı veya bu sinirde hasar da ellerde zayıflığa neden olabilir.

Brakiyal Pleksus Bozukluğu – Bu bozuklukta, brakiyal pleksus ya da boyun bölgesinden başlayan ve hareket ve his vermek için üst ekstremiteye dallanan sinirler travmaya uğrar, yaralanır ya da iltihaplanır ve böylece ellerde zayıflığa neden olur. Bu, araç kazaları , sinir hastalıkları ve künt bir kuvvet travması gibi durumlarda oldukça yaygındır .

Median Sinir Palsi – Median sinir de brakiyal pleksustan başlar. Karpal tünelden geçerek ellere ulaşan eşsiz bir sinirdir . Bu sinir bozukluğu, hasar veya hastalık, el hareketlerinde, bilekte veya başparmak hareketlerinde ve ellerde güçsüzlük gibi sorunlara neden olabilir.

Amyotrofik Lateral Skleroz veya ALS – ALS , omurilikteki ve beyindeki sinir hücreleridir ve bu sinirler dejenere olmaya başladıklarında, belirli kasları kontrol ettiği için ellerde zayıflık ile sonuçlanır.

Sağlıklı Diyet – Keten tohumu enflamasyonu baskıladığı ve aynı zamanda tüm vücuttaki kan akışını arttıracağı ve böylece her türlü zayıflığı ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Ananas da benzer bir amaca hizmet eder. Artan su ve sıvı alımı da kas ve sinir problemlerini azaltır, böylece ellerde zayıflığı giderir. Muz , mango, nohut, patates, ayçiçeği çekirdeği, somon ve avokado gibi gıdaları tüketin , bunların hepsi B6 Vitamini açısından zengindir. Fiziksel bir terapistin rehberliği altında kuvvet antrenman egzersizleri yapmak, kas gücünü tekrar kazanmaya ve birçok sinir durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ellerde zayıflığın nedenine bağlı olarak doğru egzersiz tiplerini planlamak için tıbbi görüş almanız önerilir. Masaj , ellerde zayıflığı azaltmaya ve güçlendirmeye yardımcı olan en iyi ev ilaçlarından biridir.

İlişkili semptomların ve klinik muayenenin doğru değerlendirilmesi, ellerde zayıflığın nedeninin tam olarak bulunmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, eldeki ani güçsüzlük, inme veya diğer dolaşım problemleri gibi acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilecek ciddi tıbbi sorunların bir göstergesi olabilir. Elinizde zayıflık, çoğu sinir ve kasla ilgili olan çeşitli hastalık türlerinin sonucu olabilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir