Sağlık

Bebeklerde Tortikolis Nedenleri Nelerdir ?

Tortikolis, bebeklerin boynunda göze çarpan bir eğime yol açar. Kas durumu konjenital olabilir veya bir hastalıktan dolayı meydana gelebilir. Yenidoğanda, tortikollis rahimdeki pozisyona veya zor bir doğumdan sonra olabilir. Bebeğinizin boynunu çevirmekte zorlandığını görmek üzücü olabilir. Ama çoğu bebeklerde tortikollis tan herhangi bir acı hissetmiyor. Ve sorun genellikle basit pozisyon değişiklikleri veya evde yapılan germe egzersizleri ile daha iyi olur. Tortikolis hayatın sonraki dönemlerinde de ortaya çıkabilir, ancak bu konjenital tortikolis değildir.

 

 

Bebeklerde Tortikolis yaygındır bazı çalışmalar her 100 bebekte 3 nü etkilediğini bildirmektedir. Neyse ki, çoğu durumda bebeklerde tortikolis kolayca tedavi edilebilir.Bazı vakalarda, bebekler de doğumdan sonra tortikolis gelişir (normalde bir tür travma veya enfeksiyondan kaynaklanan tortikollis elde edilir) Nedeni çok, ama sorun tedavi edilebilir. Farklı tipte tortikollisler olduğundan, kök nedenini bilmek önemlidir, böylece çocuğunuz mümkün olan en kısa sürede uygun bakım ve tedaviyi alabilir.

Fetüste gelişim sorunları: Fetusun gelişimi sırasında boynu bükülebilir ve bu şekilde gelişmeye devam edebilir
Konjenital kas ya da iskelet anormallikleri. Örneğin, boyun kemiklerinin birbirine kaynaştığı ve böylece boynun eğilmesine neden olduğu Klippel-Feil Sendromu
Rahim içi sorunlar
Fetal yaralanma. Rahim için fiziksel etki, fetusun gelişimini değiştirebilir ve etkileyebilir.
Travmatik doğum

Edinsel tortikollis, bir sağlık durumunun bir yan etkisi olarak ortaya çıkar . Sebepler geniş çapta değişmektedir . Problem ciddi olabilir,ciddi olmayabilir.Edinilmiş tortikollisin bazı nedenleri şunlardır:

Hafif (genellikle viral) enfeksiyon
Baş ve boyunda küçük travma.
Gastroözofageal reflü
Boyunda solunum ve yumuşak doku enfeksiyonları.
Servikal omurgada anormallikleri.
Görüş problemleri.
Bazı ilaçlara anormal reaksiyon, distonik reaksiyon olarak adlandırılır.
Kontrolsüz göz hareketleriyle birlikte başın yukarı ve aşağı hareketi.
Sandifer sendromu (gastroözofageal reflü ile boyunda spazmları birleştiren nadir bir durum).

Bebeğiniz tortikollise sahipse, doktorunuzun önerdiği şekilde boyun germe egzersizlerini uygulamanız gerekir. Bu egzersizler, sıkı boyun kaslarını gevşetmeye ve karşı taraftaki zayıf olanları güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Bu bebeğin boynunu düzeltmeye yardımcı olacaktır.Bazı durumlarda, doktor tedavi için bir fizyoterapiste yönlendirebilir.Fizik tedavi ve ev egzersizleri yetersiz gelirse cerrahi gerekebilir.Tortikolisu tedavi etmenin en iyi yolu bebeğinizin başını iki yöne çevirmesini teşvik etmektir. Tortikolis başka bir bozukluğun bir yan etkisi olarak edinilirse, doktor bu özel durumu tedavi edecektir. Fizyoterapi, tortikolisun tedavi edilmesinin invazif olmayan bir yoludur.Unutmayın, bir ebeveyn hiç bir zaman, tıbbi rehberlik ve eğitim olmaksızın bebeğin baş ve boyun hareketini asla denememelidir. Bebeğin hassas boynunda herhangi bir hareket yapmadan önce mutlaka hekime danışın.

Tortikollisli bebeklerin çoğu pozisyon değişiklikleri ve germe egzersizleri ile daha iyi olur. Tamamen düzelme 6 aya kadar sürebilir ve bazı durumlarda bir yıl veya daha uzun sürebilir. Tortikollis tedavisi 3 ile 6 aylıkken başlandığında germe egzersizleri çok iyi sonuç verir. Genetik mutasyonların neden olduğu konjenital tortikolisin önlenmesinin bir yolu yoktur. Bebeğinizde tortikolis septomları varsa mutlaka en kısa zamanda hekime götürün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir