Sağlık

Anne sütünün yağlı olması için nasıl beslenmek gerekir ?

Anne sütünüzdeki yağ miktarı, günün farklı zamanlarında değişebilir. Bu anneden anneye farklıdır. Bebeğiniz yeterince beslenmez ise , kilo almada zorluk çekebilir. Başlangıçta gögüsleriniz kolostrum üretir . Bu besin maddesi yoğun ve antikorlarla doludur.. Kolostrum, bebeğinizin bağışıklık sistemini doğumdan hemen sonra destekler. Bir kaç gün emzirmeden sonra , olgun sütünüz gelmeye başladığında vücudunuz geçiş sütüne başlar. Anne sütü süt çoğunlukla su, vitamin, yağ ve laktozdan oluşur. Bir annenin sütünün tadı kadından kadına değişecektir. Zevk, genetik, diyet, günün zamanı gibi çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir. Farklı kıvam ve renklere sahip olabilir. Bazen kalın veya sulu olabilir. Anne sütü çeşitli renklerde olabilir. Anne sütünün rengi, annenin diyetine, ilaçlarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Bir çok emziren anne sütüm çok sulu bebeğim doymuyor ve kilo almıyor , acaba sütüm yetersizmi, sütüm yağsızmı , anne sütünün yağlı olması için ne yapmalıyım gibi sorular yöneltmekte . Bizde bu sorulara yanıt vermek için bu makaleyi yazma gereği duyduk. Anne sütünün yağlı olması için neler yapılır tüm detaylar yazımızın devamında ..

 

 

Anne sütü bebekler için yaşamsal bir kaynaktır. Anne sütü, bebeğinizin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olan canlı hücreler olan lökositlerin yanı sıra proteinler, yağlar, vitaminler ve karbonhidratların sağlıklı bir dozunu içerir. Emzirmek, bebeğinizin hayatının ilk altı ayı boyunca enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olacaktır.Emzirirken, bebeğiniz için en uygun beslenmeyi sağlayacak ve anne sütünüzde bulunan besin maddelerini artıracak şekilde beslenmeniz önemlidir. Ayrıca beslemeler arasındaki pompalama, süt üretimini artırmanıza da yardımcı olabilir.Her beslenmede bebeğinizin her iki memeden beslenmesini sağlayın. Her iki memeden emzirmek süt üretimini artıracaktır.

Anne sütü, özellikle ilk bir kaç ayda bir bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm makro ve mikro besinlerden oluşur. Bununla birlikte, anne sütündeki yağ konsantrasyonu gün boyunca değişmektedir. Anne sütündeki yağlar bebeğiniz için önemlidir, bu nedenle anne sütündeki yağların nasıl artırılacağını bilmelisiniz.Anne sütü yağ içeriği bakımından zengindir. Ayrıca, büyümekte olan bir bebek için kesinlikle gerekli olan kompleks karbonhidratlar, proteinler, oligosakkaritler, vitaminler ve mineraller de vardır. Dahası, doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde memeler tarafından üretilen sulu sarı sıvı kolostrum , yeni doğmuş bir bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar içerir. Aynı zamanda bebeğin gastrointestinal sisteminin gelişimini ve işleyişini destekler. Göğüslerdeki meme bezleri sütü üretir. Bu bezler besin maddelerini diyetinizden ve vücudunuzun besin maddelerinden alır.

Anne Sütünün Farklı Yağ Türleri

Anne sütünde bulunan bir dizi farklı yağ türü vardır.
Doymuş yağlar
Tekli doymamış yağlar
Çoklu doymamış yağlar
Omega-3 yağlı asitler

Anne sütünüzde bulunan yağ içeriği bebeğinizi kaç kez beslediğinize orantılıdır. Bu gerçek mantıksız gibi görünüyor ama gerçek bu. Günün zamanı anne sütünün yağ konsantrasyonunu etkiler ve aynı zamanda bireye de bağlıdır. Bazı kadınlar sabahları daha dolgun göğüslere sahipken, diğerleri öğleden sonra veya akşamları daha dolgun göğüslere sahip olurlar. Kendi deneyimlerinizi not edin, böylece bebeğinizi en iyi ne zaman besleyeceğinize karar verebilirsiniz. Yaygın bir inanç olmasına rağmen, diyetinize daha fazla yağ eklemek, anne sütündeki yağ içeriğini değiştirmez. Bununla birlikte, diyetiniz sağlıklı yağlarla zenginse, anne sütünde bulunan yağların türünü etkileyebilir. Beyin ve sinir gelişimi, vitamin metabolizması ve diğer birçok kritik işlevi desteklediği için, yağ, bebeğin diyetinin önemli bir bileşenidir.

Somon, sardalya, ringa balığı, hamsi, alabalık, uskumru ve ton balığı, esansiyel yağ asitleri ve omega-3 yağ asitlerinin büyük kaynaklarıdır. Esansiyel yağ asitleri annenin beslenme durumunu iyileştirir, böylece süt üretimi için gerekli olan hormonları üretebilir. Kurutulmuş meyveler de doğal bir süt kaynağıdır. İncir, kayısı ve hurma gibi kalsiyum açısından zengin kuru meyvelerin de süt üretimine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Emzirdiğinizde toplam enerjiniz, vitamin ve mineral ihtiyaçlarınız artar. Vitamin ve mineral gereksinimlerini artırmaya yardımcı olmak için ıspanak iyi bir kalsiyum, demir, K vitamini, A ve folik asit kaynağıdır. Emziren kadınlar için folik asit büyük bir önem taşımaktadır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ayrıca fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojenlerin meme dokusu sağlığını ve laktasyonunu arttırdığı düşünülmektedir.

Göğüs masajı nın anne sütünün süt kanallarından akmasını iyileştirdiği gösterilmiştir. Emzirme refleksini harekete geçirerek, daha fazla anne sütü üretir. Meme masajı ayrıca mastit ve tıkalı kanallardan rahatlama sağlar . Her ne kadar anne sütü proteinden doğal olarak zengin olsa da, günlük öğünlerinize daha fazla protein katmak, anne sütündeki yağ içeriğinin artmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, proteinin anne sütünün sentezinde ve dolayısıyla yenidoğan için diyet yağında artışta yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır. En iyi protein kaynakları yumurta , fındık, süt, tavuk, peynir, balık vb. Kesinlikle vejetaryen veya vegan iseniz, bir protein takviyesi tavsiyesi için doktorunuza danışabilirsiniz.Yağsız et, yumurta, süt ve fasulye gibi protein açısından zengin gıdalara sahip olun. Anne sütünüzü bebeğiniz için daha yüksek besin değeri vermek için iyi protein kaynakları bakımından zengin bir diyet yapın. Tavuk gibi yağsız etlerin yanı sıra yumurta, süt, fasulye ve mercimek de diyetinize iyi katkılar sağlar.

Sebze, meyve ve kepekli tahılların dengeli bir diyetini yiyin.Çeşitli farklı yiyecekler yemeye çalışın. Emzirirken çeşitli gıdalara sahip olmak aslında anne sütünün tadını değiştirecek ve bebeğinizi farklı tatlarla tanıştıracaktır. Bebeğinizin yediğiniz yiyeceklere verdiği alerjik reaksiyonları unutmayın. Bazen bebeğiniz yediğiniz şeylere, örneğin süt ürünleri veya baharatlı yiyeceklere karşı hassastır ve alerjinin belirtilerini gösterebilir. Bebeğinizin herhangi bir hassasiyet belirtisi veya alerjik reaksiyon göstermesi durumunda, anne sütünüzün yediğiniz yiyeceğe cevap verdiği bilinmelidir.Bebeğinizin, anne sütünüzdeki gıdalara verdiği tepkiden endişe ediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bebeğiniz aşağıdakiler dahil bir reaksiyon belirtileri gösterebilir:

Mukus veya kan içeren yeşil dışkı
İshal ve kusma.
Bir döküntü, egzama, kurdeşen veya kuru cilt.
Beslenme sırasında sonrasında huzursuzluk
Uzun süre ağlamak
Rahatsızlık içinde aniden uyanma
Hırıltılı ya da öksürük.

Vitamin ve mineral takviyeleri hakkında doktorunuza danışın. Anne sütü, sağlıklı ve dengeli bir diyetle birleştiğinde, siz ve bebeğiniz için yeterli vitamin ve mineral sağlamalıdır. Ancak, ikiniz için yeterli besinleri sağlamakla ilgili endişeleriniz varsa, vitamin ve mineral takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşun. Vücudunuzda yeterli miktarda besinin bulunduğundan emin olmak için doktorunuz A, D, B6 ve B12 seviyelerini kontrol etmelidir. Yetersiz beslenen anneler veya sağlık sorunları olan annelerin vitamin D takviyeleri ve B12 vitamini takviyeleri gibi vitamin ve mineraller almaları gerekebilir. Sağlıklı yağları almak anne sütü yağ içeriğini artırmayabilir, ancak bebeğiniz tarafından tüketilen yağların kalitesini kesinlikle artıracaktır. Balıklar, yumurtalar, tohumlar, zeytinyağı, fındık, avokado vb. Yiyecekler, omega-3 yağ asitleri ve doymamış yağlar bakımından zengindirler. Ayrıca bir göğüs pompası kullanmak , anne sütünüzdeki yağ içeriğini arttırmanıza yardımcı olabilir.

Kısıtlayıcı bir diyete sahip anneler, diyet ve vitamin takviyeleri için ayarlamalar yaparak daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyabilirler. Diyetiniz demir, protein ve kalsiyum içeren gıdalardan yüksek olmalıdır. Bu, mercimek, tam tahıllı ürünler, bezelye ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri içerir. Ayrıca vücudunuzun diyetinizdeki demiri emmesine yardımcı olmak için narenciye de tüketmelisiniz.Diyetiniz, yumurta ve süt ürünleri gibi protein bakımından zengin olmalıdır.Doktorunuz ayrıca bebeğinizin beyin gelişimi için gerekli olan günlük B-12 vitamini takviyesini de önerebilir. Ayrıca bebeğinizi emzirirken bol su ve sıvı tüketin.Sağlıklı süt üretimi için bol miktarda kaliteli protein almak gereklidir ve bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişim için gerekli tüm amino asitleri almasını sağlayacaktır. Anne sütü, omega 3 esansiyel yağ asidi, açısından zengindir. Buda bebeğinizin beyin gelişimi için gereklidir. Kalsiyum, bebeğin büyümesi için özellikle kas, kemik ve nörolojik sistemi geliştirmelerine yardımcı olur. Emizren anneler bol kalsiyum içeren besinler tüketmelidir.Evet, anne sütü bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için gereken her şeyi içerir, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çeşitli beslenmeye özen gösterin..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir